SONDAJ | Cine ar ajunge în cel de-al doilea tur de scrutin la alegerile din Chișinău și Bălți

  • 07 Mai 2018 19:15
0%
00:00:00
00:00:00

Alegerea primarilor de Chișinău și Bălți va fi decisă în al doilea tur de scrutin, potrivit unui sondaj prezentat luni, 7 mai. În ambele localități în turul doi s-ar califica un reprezentant al Partidului Socialiștilor. Cercetarea, comandată de o organizație CSI-istă, mai relevă un interes scăzut al alegătorilor din cele două municipii față de scrutinul local.

În cazul alegerilor pentru primăria Chișinăului, în turul doi ar ajunge socialistul Ion Ceban, și candidata independentă Silvia Radu. Ion Ceban ar obține aproximativ 35%, iar Silvia Radu – 34,5 la sută. Cei doi ar fi urmați de candidatul Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase creditat cu 17% și cel al Partidului Unității Naționale, Constantin Codreanu, care ar acumula 5 la sută din voturi.

Și la Bălți, candidatul socialiștilor, Alexandr Usatîi, ar acumula aproximativ 40% din voturi, acesta fiind urmat de reprezentantul formațiunii Partidul Nostru, Nicolai Grigorișin, cu 36% din numărul celor care au exprimat o opțiune de vot. Ei ar fi urmați de candidatul Platformei DA Arina Spătaru cu 7.5%, candidata independentă Elena Grițco cu 4,4% și de candidatul Partidului Șor, Pavel Verejanu cu 4 la sută din sufragii.

În ambele localități intenția de participare la alegeri este redusă de aproximativ 40 la sută, au menționat organizatorii sondajului. Victor Mocanu, președintele Asociației Sociologilor și Demografilor.

Cercetarea mai relevă că principalele probleme pe care locuitorii celor două municipii le vor rezolvate țin de calitatea drumurilor, lipsa de eficiență și corupția administrației locale și problemele legate de transportul public.

Cercetările au fost efectuate în perioada 21 aprilie – 2 mai, pe un eșantion de 1182 de respondenți la Chișinău și 600 la Bălți. Sondajul a fost comandat de un Institut de monitorizare alegerilor sub egida Adunării Interparlamentare a CSI.

Amintim că la 20 mai vor avea loc alegeri noi la Chișinău și la Bălți după ce primarii celor două localități – Dorin Chirtoacă și, respectiv, Renato Usatîi au demisionat, în luna februarie, acuzând abuzuri și presiuni din partea puterii. Ambii politicieni sunt cercetați în dosare penale, pe care le califică drept politice.

La Chișinău au fost înregistrați 12 pretendenți la funcția de primar, iar la Bălți – opt.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău