SONDAJ | Cetățenii R. Moldova utilizează tot mai intens carduri bancare emise în străinătate pentru a transmite bani acasă (Infografic)
-
15 Martie 2021 11:37
IDIS „Viitorul” a comandat în luna martie, Casei de sondaje CBS-AXA, realizarea la nivel național a unui sondaj pentru a determina volumul real al transferurilor de peste hotare.
Fiecare a patra familie din Republica Moldova declară că primește, cu anumită regularitate, bani de peste hotare
În cadrul sondajului, respondenții au fost rugați să spună, dacă au rude peste hotare, dacă primesc bani de la ei și prin ce metode primesc banii. Astfel, 68% dintre respondenți, sau 2/3 dintre familiile din Republica Moldova, declară că au rude peste hotare. 34,3%, sau 1/3 dintre ei, au declarat că primesc, cu anumită regularitate, bani de peste hotare de la rude. Astfel, se poate spune că 23,4%, sau fiecare a patra familie din Republica Moldova, cu anumită regularitate, primește bani de la rudele aflate peste hotare.
Remitențele reale în 2020 au fost de cel puțin 1,870 milioane USD
Din sondaj a reieșit faptul că transferurile oficiale, reflectate de către Banca Națională a Moldovei, reprezintă mai puțin de 80% din totalul transferurilor efectuate de către moldoveni rudelor lor. Potrivit sondajului, moldovenii utilizează patru modalități de transfer al banilor de peste hotare: 1) transferuri oficiale sau bancare, prin care primesc 80% din bani; 2) prin intermediul șoferilor de microbuze - ajung 9,6% din bani; 3) pe cardurile bancare emise în străinătate –5,9%; 4) prin intermediul rudelor și cunoștințelor, care se întorc acasă - 4,9%.
Din analiza dată, se poate deduce faptul că volumul transferurilor în 2020 a fost de cel puțin 1,870 milioane USD, cea ce este cu 380 milioane USD mai mult decât transferurile oficiale de 1,487 milioane USD. Anul trecut, șoferii de microbuze au adus în Republica Moldova cel puțin 180 milioane USD, bani care nu sunt reflectați în datele oficiale privind transferurile. Prin intermediul cardurilor emise în străinătate, moldovenii au primit de peste hotare circa 110 milioane USD, iar prin intermediul rudelor și cunoștințelor - peste 90 milioane USD.
Cardurile bancare emise în străinătate, o nouă formă de transfer al banilor
Despre șoferii de microbuze, rude și prieteni, care aduc bani în Republica Moldova, se știe de demult. Relativ nou este utilizarea cardurilor bancare emise în străinătate ca mijloc de transmitere al banilor. Moldovenii din străinătate deschid în țara lor de reședință un card bancar, pe care apoi îl transmit rudelor din Republica Moldova. Când vor să transmită bani acasă, ei pun bani pe contul cardului bancar emis în străinătate, iar cei din Republica Moldova utilizează acest card după necesitate.
În statistica Băncii Naționale aceste tranzacții sunt reflectate ca tranzacții cu carduri emise în străinătate și se presupune că sunt tranzacții efectuate de către străini. Dintre toți respondenții, care au afirmat că primesc bani de peste hotare, 5,9% dintre ei au spus că primesc banii prin intermediul cardurilor bancare emise în străinătate. Conform sondajului, cei care dețin carduri bancare emise în străinătate primesc în mediu de 7-8 ori pe an bani. Peste 40% dintre cei care utilizează cardul bancar emis în străinătate afirmă că primesc lunar bani pe card.
Două treimi dintre respondenți au afirmat că primesc câte 200-300 euro la fiecare transfer pe card. Nimeni nu a afirmat că primește mai mult de 500 de euro la un transfer. Conform calculelor, suma medie a unui transfer pe cardul bancar este de 280 de euro.
Peste 60% dintre respondenți spun că scot banii de pe card pentru diverse cheltuieli, cea ce înseamnă peste 70 mln dolari anual. Circa 30% dintre respondenți afirmă că utilizează cardul străin pentru achitare cu el la magazin și 8,4% îl utilizează pentru achitările online.
Concluzie: Cardul bancar intră tot mai activ în viața moldovenilor, inclusiv din direcții din care nici nu ne așteptam. Rudele de peste hotare, tot mai activ utilizează cardul bancar ca modalitate de a trimite banii acasă.