SONDAJ | Aproape nouă persoane din zece au crezut cel puțin o dată o informație falsă de pe rețelele sociale

  • 12 Iunie 2019 09:15
SONDAJ | Aproape nouă persoane din zece au crezut cel puțin o dată o informație falsă de pe rețelele sociale

Aproape nouă din zece persoane (86%) au crezut cel puțin o dată o informație falsă (infox) apărută mai ales pe rețelele sociale, potrivit unui sondaj internațional publicat marți în Canada, relatează AFP.

Platformele de social media sunt desemnate ca fiind principalele responsabile pentru răspândirea de 'infox' de către o majoritate covârșitoare (82%) dintre cei chestionați în cadrul unui sondaj Ipsos pentru think-tank-ul canadian Centre for International Governance Innovation. Trei sferturi (77%) dintre utilizatorii de Facebook chestionați au declarat că au văzut circulând informații total sau parțial false, potrivit sondajului. Această cifră scade la 62% în rândul utilizatorilor de Twitter.

Majoritatea internauților din Egipt (60%), Nigeria (58%), India (52%), China (56%), Mexic și Hong Kong au fost induși în eroare de aceste informații false. În schimb, doar 38% dintre francezi și 36% dintre americani au declarat că au crezut 'câteodată' sau 'adesea' informații false. În Pakistan, țara cea mai sceptică conform acestui sondaj, această proporție se ridică la 26%. Majoritatea respondenților au declarat că doresc să se promoveze o educare a utilizatorilor față de știrile false și o moderație a conținuturilor de către platformele de social media pentru a combate răspândirea informațiilor înșelătoare.

Sondajul a fost realizat în rândul a 25.229 de internauți chestionați între 21 decembrie 2018 și 10 februarie 2019 în 25 de țări, între care Franța, Statele Unite, Brazilia, India, Turcia și Nigeria, și comportă o marjă de eroare de plus/minus 3,5 puncte procentuale. În 21 dintre aceste țări a fost utilizat un sondaj online, în timp ce în Kenya, Nigeria, Pakistan și Tunisia persoanele au fost chestionate față în față (marja de eroare plus/minus 3,1 puncte procentuale).

sursa: agerpres

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău