SONDAJ | Aproape 60% dintre ucraineni ar vota pentru aderarea Ucrainei la UE, în cazul unui referendum pe această temă

  • 16 Mai 2019 15:03
SONDAJ | Aproape 60% dintre ucraineni ar vota pentru aderarea Ucrainei la UE, în cazul unui referendum pe această temă

Un nou sondaj de opinie realizat în Ucraina arată că, în cazul unui referendum, aproape 60% dintre cetățenii ucraineni ar vota în favoarea aderării țării lor la UE și circa 50% ar vota pentru intrarea în NATO - transmite Unian. Agenția citează un sondaj realizat de Centrul "Monitorizarea Socială", Institutul ucrainean de Cercetări Sociale "Oleksandr Iaremenko" și grupul sociologic "Rating", scrie Rador.

Studiul mai arată că 23,7% dintre respondenți au declarat că au observat un impact pozitiv asupra situației economice din Ucraina în urma semnării, în 2014, a Acordului de asociere și instituire a zonei de liber schimb cu UE. 25,9% dintre ucraineni consideră că Acordul Ucraina-UE a avut un impact parțial pozitiv, parțial negativ.

În plus, 12,3% cred că acest acord a avut un impact negativ asupra economiei ucrainene. Fiecare a cincea persoană (20%) consideră că acordul respectiv nu a avut vreun impact, iar 18,2% au declarat că nu știu să răspundă. "Dacă acum ar avea loc referendum, 57% dintre ucraineni ar vota pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, 19,3% - pentru restabilirea relațiilor economice pragmatice cu Rusia, Belarus, Kazahstan și alte țări ex-sovietice, 13,6% nu ar participa la un astfel de referendum, iar 10,1% sunt indeciși" - menționează sociologii de la Kiev.

În plus, 43,1% dintre ucraineni preconizează dezvoltarea ulterioară a Ucrainei ca parte a integrării europene și a apropierii economice și culturale de țările UE. De asemenea, 37,8% dintre respondenți consideră că Ucraina trebuie să elaboreze și să implementeze un program de dezvoltare economică și culturală axat în primul rând pe utilizarea capacităților și a resurselor interne. 12,3% dintre respondenți sunt în favoarea restabilirii și extinderii legăturilor economice și culturale cu Rusia, iar 6,8% sunt indeciși în privința acestei chestiuni.

Sondajul mai arată că aproape jumătate dintre respondenți (48,9%) ar vota la un referendum pentru aderarea Ucrainei la NATO, în timp ce 23,2% dintre ucraineni ar vrea ca țara lor să aibă un statut de nealiniere. 16% dintre cei chestionați nu ar lua parte la un astfel de referendum, iar 11,8% sunt indeciși.

Sursa:Rador 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău