Sondaj: 67% dintre cetățeni consideră că poți dialoga cu teroriștii

  • 19 Noiembrie 2022 09:41
Sondaj:  67% dintre cetățeni consideră că poți dialoga cu teroriștii

Republica Moldova trebuie să-și securizeze spațiul informațional, întrucât o mare parte dintre cetățeni sunt în continuare victime ale propagandei ruse. Opiniile aparțin publicistului Alecu Reniță și expertului comunității Watchdog, Valeriu Pașa. Potrivit lor, spațiul informațional al Republicii Moldova este dominat de propaganda Kremlinului, iar faptul că majoritatea cetățenilor consideră că în eventualitatea în care Rusia ar ataca Republica Moldova, Chișinăul ar trebui să dialogheze cu Moscova confirmă acest lucru, notează IPN.

Potrivit ultimului sondaj de opinie publică la subiectul securității naționale și internaționale, 44,1% dintre respondenți cred că neutralitatea este soluția pentru securitatea Republicii Moldova. De asemenea, 12,2% cred că soluția pentru asigurarea securității țării este aderarea la UE. Potrivit sondajului, dacă Rusia ar ataca Republica Moldova, 67% dintre respondenți spun că „ar trebui să dialogăm”, iar 17,9% dintre respondenți cred că „cetățenii Republicii Moldova ar trebui să-și apere țara cu arma în mână”. Experții califică datele sondajului drept îngrijorătoare și spun că în Republica Moldova se impune securizarea spațiului informațional.

„Sondajul publicat recent ne arată o foarte mare neînțelegere a situației. Avem o societate care își imaginează că atunci când vin rachetele peste tine tu spui că vrei să dialoghezi cu cei care au lansat rachetele. Faptul că 67% dintre moldoveni consideră că ei pot dialoga cu teroriștii arată o deformare gravă. Trebuie să avem o lege cu privire la securitatea informațională. Aceste deformări uriașe pe care le vedem în mentalitățile colective sunt direct legate de modul în care este protejat spațiul informațional. Azi trebuie să recunoaștem că mentalitățile colective din Republica Moldova sunt formate de propaganda rusă”, a spus publicistul Alecu Reniță, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De asemenea, potrivit sondajului, 36,8% dintre respondenți cred că Vladimir Putin poartă vina declanșării războiului din Ucraina, iar 17,5% cred că SUA s-ar face vinovate de declanșarea războiului. Potrivit comentatorului politic Valeriu Pașa, cifrele scot la iveală o izolare a cetățenilor Republicii Moldova de realitățile internaționale, fiind ignorate informațiile de pe domeniul politicii externe.

„În mintea cetățenilor moldoveni există foarte multă confuzie. Pentru că nu există pregătire în domeniul relațiilor internaționale. La noi oamenii sunt închiși într-o bulă a spațiului informațional, de parcă totul s-ar întâmpla doar în Republica Moldova, de parcă nu sunt evenimente importante în exterior. Presa de la Kremlin mereu a fost una de propagandă. O bună parte a cetățenilor Republicii Moldova au fost expuși acestei propagande. Vedem ce se întâmplă în Găgăuzia. Acea regiune din punctul de vedere al opiniilor și viziunilor este mai curând parte a Federației Ruse, decât a Republicii Moldova. Din cauza propagandei și a lipsei unei politici de stat de integrare. Dacă nu integrezi minoritățile etnice într-un spațiu informațional comun, despre ce fel de integrare politică și socială poate fi vorba?”, a spus expertul comunității Watchdog, Valeriu Pașa.

Sondajul „Percepții Publice Asupra Sistemului de Securitate și Apărare a Republicii Moldova” a fost publicat la 16 noiembrie și realizat de Platforma pentru Inițiative de Securiate și Apărare în colaborare cu „CBS-Research” cu suportul financiar al Fundației Konrad Adenauer.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău