Sondaj: 61% dintre europeni cred că Ucraina va câștiga războiul de agresiune declanșat de Rusia

  • 16 Februarie 2023 12:25
Sondaj: 61% dintre europeni cred că Ucraina va câștiga războiul de agresiune declanșat de Rusia

Un sondaj de opinie a arătat că, la un an după ce Rusia și-a început războiul de agresiune împotriva Ucrainei, 61% dintre europeni cred că Ucraina va avea succes, scrie The Guardian.

61% dintre europeni cred că Ucraina va învinge. Germanii, însă, nu sunt la fel de optimiști, deși o majoritate de 55% crede într-o victorie ucraineană. Acestea sunt concluziile sondajului realizat la nivelul UE de eupinions, publicat în colaborare cu Fundația belgiană Regele Baudouin, transmite G4Media.

Europenii nu mizează doar pe victorie, ci 68% consideră că războiul de agresiune este o chestiune care îi afectează pe toți, deoarece este un atac la adresa întregii Europe. De asemenea, cei mai mulți dintre cetățenii UE intervievați văd în Ucraina o bătălie pentru apărarea unui set de valori comune, împărtășite de toate statele europene.

„Această unitate este un semnal important”, spune Isabell Hoffmann, expert în Europa la Bertelsmann Stiftung și director al eupinions. „Valorile comune sunt o piatră de temelie a sprijinului acordat Ucrainei de către UE și statele sale membre. Cu cât acest război se prelungește mai mult, cu atât este mai important pentru ucraineni să știe că majoritatea cetățenilor UE le recunoaște realizările.”

În total, 62% dintre europeni sunt de acord cu afirmația potrivit căreia ucrainenii luptă și ei pentru libertatea și prosperitatea Europei.

Cele mai mari diferențe sunt relevate în chestiunea eficienței sancțiunilor împotriva Rusiei. În timp ce 40% dintre respondenți consideră că sancțiunile sunt un instrument eficient, același număr le consideră ineficiente, iar aproximativ 20% sunt nehotărâți.

 

Cu toate acestea, există un consens în ceea ce privește întrebarea cine este de vină pentru război: Și în acest caz, 66% dintre respondenți spun că Rusia poartă responsabilitatea pentru război.

De asemenea, 66% exprimă un sentiment de neliniște, afirmând că lumea de astăzi este un loc periculos și că înainte era un loc mult mai bun.

„Nivelul de anxietate este excepțional de ridicat în acest moment. Având în vedere brutalitatea războiului, numărul de victime pe care le provoacă și nivelul general de amenințare, acest lucru nu este surprinzător. Cu toate acestea, ceea ce este cu adevărat remarcabil este că cei mai anxioși sunt la fel de susținători ai Ucrainei ca și cetățenii UE în ansamblu”, explică Hoffmann.

Sondajul a fost realizat în decembrie 2022, prin intervievarea a aproape 13 300 de cetățeni ai UE din Belgia, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Polonia și Spania.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău