Sondaj: „Percepții publice asupra sistemului de securitate și apărare al Republicii Moldova”

  • 16 Noiembrie 2022 16:57
Sondaj: „Percepții publice asupra sistemului de securitate și apărare al Republicii Moldova”

45% din populația R. Moldova consideră că Federația Rusă reprezintă o amenințare, potrivit sondajului „Percepții publice asupra sistemului de securitate și apărare al Republicii Moldova”, lansat astăzi, 16 noiembrie, de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare în cadrul unei conferințe de presă la IPN. Iar 21,5% dintre respondenți sunt de părere că Rusia va putea ajuta Republicii Moldova în caz de probleme de securitate.

Cele mai grave amenințări la adresa securității Republicii Moldova sunt: creșterea prețurilor – 44,5% dintre respondenți consideră în acest fel, corupția – 43,6%, criza energetică – 40,4%, războiul din Ucraina – 37,6% și criza economică – 37%.


Mai mult de jumătate dintre respondenți susțin că statutul de neutralitate al Republicii Moldova sporește securitatea națională. În cazul în care Rusia ar ataca Republica Moldova, 67,3% dintre respondenți au spus că ar trebui să încercăm să dialogăm.

Sociologul  Vasile Cantarji, de la CBS-Research, a remarcat că nu există grup sociodemografic care să nu să se teamă de războiul din Ucraina, însă se atestă în continuare polarizarea societății. Aproape jumătate din respondenți consideră că Federația Rusă n-ar putea să atace Moldova și o altă jumătate crede că ar putea. „Avem mulți cetățeni care văd în Federația Rusă un pericol pentru statalitatea Republicii Moldova și mulți ca număr și ca pondere care sunt convinși că, deopotrivă, Federația Rusă ar fi un partener care ne-ar putea ajuta în caz de probleme de securitate”, a explicat sociologul.

Elena Mârzac, reprezentanta Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, spune că rezultatele sondajului au arătat creșterea interesului populației față de subiectul securității și apărării. „Din acest sondaj se desprind câteva idei fundamentale care denotă o schimbare a societății, în special în spațiul informațional. Segmentul cel mai mare al populației se informează de pe canalele care promovează mesajul proeuropean. Un segment mai mic continuă să se documenteze din canalele care distribuie informația filorusă, dar oricum acestea au un mesaj foarte puternic în spațiul informațional care influențează percepțiile cetățenilor, ceea ce duce la polarizarea societății”, a menționat Elena Mârzac.

Sondajul a fost realizat de Platforma pentru Inițiative de Securiate și Apărare în colaboare cu Centrul de Studii Sociale și Marketing „CBS-Research” (SBS-AXA), în cadrul proiectului „Combaterea dezinformării și dezmințirea știrilor false în Republica Moldova”, cu suportul financiar al Fundației Konrad Adenauer (KAS). Volumul eșantionului constituie 1101 persoane cu vârstă de 18 ani și mai mult.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău