SONDAJ: Doar 0.3% dintre respondenți consideră DISCRIMINAREA o problemă

  • 01 Decembrie 2015 18:54
SONDAJ: Doar 0.3% dintre respondenți consideră DISCRIMINAREA o problemă

Persoanele infectate cu HIV/SIDA, minoritățile sexuale, cele cu dizabilități mintale și foștii deținuți sunt grupurile sociale cele mai respinse de populația Republicii Moldova.

La această concluzie a ajuns un studiu realizat de Consiliul pentru prevenirea discriminării și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Numai 0,3 la sută dintre respondenții sondajului realizat în cadru studiului cred că discriminarea pe diferite criterii cum ar fi cel etnic, religios, de sex, de vârstă sau orientare sexuală, ar fi o problemă importantă în societatea noastră. Cu toate acestea, oamenii nu s-au arătat prea deschiși să relaționeze cu persoane ce fac parte din ceea ce experții numesc grupuri marginalizate. Cele mai greu de acceptat, sunt comunitățile LGBT, despre care 2/3 din respondenți au spus că ar trebui expulzate din țară. Un sfert dintre respondenți sunt de părere că bolnavilor de HIV/SIDA ar trebui să le fie interzis accesul în transportul public.

„Dacă vorbim despre distanță socială, aproape la nivelul de expulzare din țară sunt persoanele LGBT și persoanele infectate cu HIV Sida. Distanța socială față de grupurile marginalizate se reduce simțitor dacă respondentul cunoaște personal sau are în cercul lui social restrâns reprezentanți ai acestor grupuri”, președintele Consiliul pentru prevenirea discriminării, Ian Feldman.

Atitudini negative au fost exprimate și față de comunitățile religioase și grupurile etnice minoritare, a remarcat Veaceslav Balan, reprezentat al Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

„Față de toate aceste grupuri, din păcate, atitudinile sunt de respingere. Într-o societate dezbinată după criteriul etnic, religios, dizabilitate, având astfel de percepții n-o să ajungem departe în progresul nostru social și economic”, a declarat Veaceslav Balan.

Cele mai multe plângeri depuse la Consiliul pentru prevenirea discriminării se referă la cazuri de discriminare față de persoanele cu dizabilități, cele în vârstă, față de femei și față de cei de altă etnie, în special, romi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
2
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău