NASA | Sonda Solar Orbiter a fost lansată într-o misiune fără precedent către Soare

  • 10 Februarie 2020 12:52
NASA | Sonda Solar Orbiter a fost lansată într-o misiune fără precedent către Soare

Sonda spațială Solar Orbiter, construită de NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA), a fost lansată duminică într-o misiune de explorare a Soarelui având drept obiectiv analiza, în premieră, a regiunilor situate la polii stelei și la finalul căreia oamenii de știință preconizează obținerea unei noi perspective despre felul în care energia radiantă produsă de Soare afectează Terra, informează Reuters.

Solar Orbiter a decolat de la baza Cape Canaveral din Florida la ora 4:03 GMT, luni, pentru o călătorie preconizată să dureze zece ani.

'Totul a decurs perfect. Și dintr-o dată simți că ești cu adevărat conectat cu restul sistemului solar', a declarat după lansare Daniel Mueller, cercetător în cadrul ESA, care a lucrat la organizarea misiunii.

Sonda spațială, de mărimea unei camionete, își va desfășura panourile solare și antenele înainte de a-și continua călătoria spre Soare, fiind asistată pe traseu de forțele gravitaționale ale Pământului și ale planetei Venus. La finalul misiunii, va ajunge la aproape 42 de milioane de kilometri de suprafața Soarelui, echivalentul a circa 72% din distanța dintre această stea și Terra.

'Lucrez în domeniul fizicii solare de mulți ani; n-am crezut niciodată că voi asista la o astfel de realizare și efectiv la o lansare. Este uimitor', a spus Holly Gilbert din cadrul NASA.

Principala misiune a sondei solare, aceea de examinare a regiunilor polare ale Soarelui, va veni în sprijinul înțelegerii originilor vântului solar, un flux încărcat cu particule, prezent într-o concentrație foarte mare la cei doi poli, care se răspândește prin sistemul nostru solar, afectând funcționarea sateliților și a electrocasnicelor de pe Terra.

Cercetătorii preconizează că misiunea ar putea oferi informații valoroase despre modalitatea de protejare a astronauților contra radiației din spațiu, care poate modifica structura ADN-ului uman.

Solar Orbiter transportă la bord 10 instrumente depozitate în spatele unui masiv scut antitermic, cântărind 147 de kilograme, iar trei dintre acestea vor studia, prin hublourile de la bord, schimbările suferite de suprafața solară de-a lungul timpului, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău