Soluționarea PROBLEMEI diplomelor transnistrene
-
28 Iulie 2016 15:22
Guvernul este aproape de a ajunge la o înțelegere cu așa numitele autorități de la Tiraspol pentru a apostila diplomele eliberate de instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană, care nu se supun jurisdicției Chișinăului.
Potrivit premierului Pavel Filip, decizia urmează să permită accesul tinerilor din stânga Nistrului la universități europene.
”Este important să avem grijă și de acei copii care învață în Transnistria, să-și poată continua studiile în universitățile țărilor europene. O diplomă neutră, care va fi apostilată de noi. Încă nu s-a ajuns la un numitor comun. Suntem foarte aproape de acest lucru. Și în continuare vom face tot posibilul astfel încât fiecare decizie, chiar dacă este un pas foarte mic să vină în confortul cetățenilor”, a declarat Pavel Filip.
Recunoașterea diplomelor transnistrene precum și înmatricularea plăcuțelor auto din stânga Nistrului se numără printre recomandările făcute acum două zile, de către președintele în exercițiul al OSCE, Frank Walter Steinmeier, în cadrul vizitei efectuate la Chișinău și Tiraspol.
Recomandarea legată de recunoașterea diplomelor este criticată de reprezentanții celor 8 școli cu predare în limba română din stânga Nistrului, care o califică drept o lovitură directă. Argumentul este că în instituțiile de învățământ controlate de regimul de la Tiraspol care urmează să capete statut legal, este predată istoria Federației Ruse, copiii învață că în 1992 agresorul Republica Moldova a atacat așa numita Republică Nistreană, materiile care diferă de programa acceptată de Ministerul Educației de la Chișinău sunt predate în așa numita limbă moldovenească și se duce o mare propagandă împotriva Republicii Moldova și României.
Ca urmare a presiunilor exercitate de către așa numitele autorități de la Tiraspol, asupra școlilor românești din stânga Nistrului, numărul elevilor care frecventează aceste instituții a scăzut de la aproximativ 5.000 în urmă cu 10 ani, la mai puțin de 800 în prezent.