Soluționarea litigiilor prin mediere, o soluție nefructificată încă în Rep. Moldova (AUDIO)
-
17 Februarie 2022 13:37
Chiar dacă instituția medierii se aplică în Rep. Moldova vreme de 12 ani, acest instrument de reglementare extrajudiciară, nu este cunoscut și utilizat în mare măsură de către cetățeni. Asta chiar dacă medierea este un instrument, care, fiind aplicat, poate rezolva litigiile fără ca acestea să mai ajungă în instanțe, oamenii având posibilitatea să economisească timp, bani și să-și aleagă un mediator potrivit.
Medierea, un instrument alternativ instanțelor de judecată
Secretara de stat din cadrul Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, recunoaște că medierea – ca instrument de soluționare a litigiilor pe cale extrajudiciară – nu este încă suficient de cunoscută de către cetățeni. Autoritățile își doresc ca instrumentul respectiv să fie aplicat mai îndrăzneț, astfel ca sistemul de justiție să fie „descărcat” de numărul mare de cauze.
„Numărul de cauze aflate în gestiunea fiecărui judecător în parte este una destul de mare fapt pentru care se discută despre necesitatea de a revizui procedurile de examinare a cauzelor. Ca munca judecătorilor să fie eficientizată promovarea unor metode alternative de examinare a diferitor litigii în afara instanței de judecată ar fi o soluție. Cu regret încă medierea, ca soluție alternativă, nu are avântul scontat, dar în acest sens Ministerul Justiției și-a propus să promoveze aplicarea medierii ca instrument de soluționare alternativă a litigiilor, deoarece de pe urma medierii are de beneficiat toată lumea – atât părțile implicate în proces, cât și autoritățile care vor fi degrevate, adică ușurate de o muncă în plus. Va avea loc și o economisire a resurselor de timp și de implicare”, consideră secretara de stat.
Datele statistice arată că, în Rep. Moldova, la o sută de locuitori revin aproape cinci cauze aflate pe rol în instanțe. Această încărcătură ar fi mai scăzută dacă s-ar aplica mai des medierea.
Mediul de afaceri a înțeles avantajele medierii
Consiliul de Mediere este o structură ce activează din 2008 pe lângă Ministerul Justiției. Numărul mediatorilor în Rep. Moldova a ajuns la aproximativ 170, iar dinamica aplicării medierii este în creștere, deși în ritmuri lente. Cele mai multe cauze mediate sunt cele comerciale. Altfel spus, mediul de afaceri înțelege mai bine că medierea aduce doar avantaje, afirmă Felicia Chifa, președinta Consiliului de Mediere:
„Dacă am prezenta raportul statistic de oricare an, el arată cam la fel. Bunăoară, din în 2021 noi avem cele mai multe litigii comerciale, probabil din considerentul că persoanele juridice au înțeles cel mai bine, deocamdată, avantajele medierii. Urmează litigiile civile, care sunt la fel într-un număr destul de mare, avem cauze familiale, litigii de muncă. Ceea ce ține de litigii penale și contravenționale avem mai puține. Avem o pondere mai mare a cauzelor comerciale comparativ cu celelalte. De exemplu, anul trecut au fost 576 de cauze comerciale din totalul de 1059”, este de părere Felicia Chifa.
Un mediator bun intersectează interesele comune ale părților
Maria Vârlan este mediatoare de zece ani. Ea spune că un mediator trebuie să fie un comunicator bun, astfel încât să găsească interesele comune între părți.
„Medierea înseamnă comunicare. În conflict, oamenii se limitează doar la pozițiile lor: «eu asta vreau și mai mult nimic, nu mă interesează», «dar eu asta vreau și mai mult nimici și nu mă interesează.» Probabil, secretul nostru, al mediatorului este să „săpăm” mai mult decât poziția, sub poziție și să identificăm nevoile lor care îi impune să-și mențină această poziție. Nevoile și interesele lor de multe ori, după ce am scos în evidență noile și interesele, să știți că găsim interese comune”, povestește Maria Vârlan.
Istorii de viață care marchează
De multe ori, un mediator face și muncă de psiholog, mai ales în cauze ce țin de relații familiale. Fiecare asemenea caz este o istorie aparte, spune mediatoarea Maria Vârlan:
„Eu consider o realizare și o un succes mare acolo unde am reușit să încheiem o tranzacție între foștii soți cu referire la graficul întâlnirilor tatălui cu copilul. Ei aveau discuții interminabile pe acest subiect în cadrul Direcției de protecția drepturilor copilului. A fost cea mai de durată mediere a fost asta. Altele se încheie în una două-ședințe. Asta cred că a avut vreo șapte întâlniri. Întâlniri dureroase, ca pe final noi să ajungem la un numitor comun. Eu consider că am reușit chiar să schimb atitudinea lor a foștilor soți unui față de celălalt, de dragul fetei lor, adică cumva relația lor s-a îmbunătățit.
Mediere contra plată și mediere gratuită
Dar sunt, oare, contra cost serviciile de mediere? Da, însă în cauzele penale se aplică medierea garantată de stat. Acest tip de mediere garantată de stat, adică gratuită, ar putea fi extinsă și în cazurile persoanelor cu venituri modeste, potrivit Feliciei Chifa, președinta Consiliului de Mediere.
„Este vorba despre onorariu pe care-l are mediatorul. El se stabilește de comun acord cu părțile în contractul de mediere. Noi nu avem reglementate anumite sume pentru mediere. Fiecare mediere stabilește o anumită sumă, în funcție de complexitatea cauzei, de numărul de ședințe. Avem și mediere garantată de stat, dar numai în cauze penale. La moment, la Ministerul Justiției este un proiect de îmbunătățire a acestui mecanism care va viza și cauzele civile și cele contravenționale, dar va depinde de venitul persoanei. Adică e vorba de categoriile de cetățeni cu venituri modeste. Ei vor avea acces la mediere garantată de stat.”
Medierea vs instanțele de judecată. Ce soluție să alegem?
Dar ce spun despre mediere profesioniștii? Nicolae Frumosu este un expert în drept și cunoscut avocat. El spune că medierea este o soluție practică și flexibilă care, aplicată, poate dura doar câteva luni sau chiar săptămâni, în timp ce cauzele în instanță pot fi examinate ani în șir. Înțelegerile la care ajung persoanele sub îndrumarea mediatorului sunt, la fel, de obligatorii ca și o hotărâre judecătorească. Un atu este că medierea scutește părțile de cheltuieli considerabile care se impun – taxe de stat sau onorariile avocaților.
„Îndemn persoanele să apeleze la un mediator mai ales când e vorba de conflictele rezultate din împărțirea, partajarea averilor, dintre foștii soți dintre moștenitori sau parteneri de afaceri. Aceste litigii, dacă ajung să fie examinate în instanțele de judecată, durează foarte mult și costă foarte mult. Ținând cont, mai ales, de expertizele tehnice care trebuie efectuare. Am avut cazuri când asemenea litigii au durat chiar și șase ani, ca într-un final tot să apelăm la un mediator și să încetăm procesul de judecată. Din aceste considerente recomand tuturor, evident în cazul apariției necesității, să recurgă la serviciile mediatorului”, potrivit lui Nicolae Frumosu.
Potrivit datelor Consiliului de Mediere, 98% din cauzele examinate prin mediere s-au soldat cu tranzacții de împăcare.
* Materialul a fost realizat în cadrul Campaniei Pentru o Justiție Sănătoasă, implementată de Asociația Presei Independente din Moldova.