Soluționarea disputelor comerciale trebuie să fie o prioritate a UE în relațiile cu noua administrație americană, consideră Comisia Europeană

  • 02 Decembrie 2020 19:20
Soluționarea disputelor comerciale trebuie să fie o prioritate a UE în relațiile cu noua administrație americană, consideră Comisia Europeană

Uniunea Europeană și SUA trebuie să-și rezolve disputele comerciale, după ce președintele ales Joe Biden își va prelua funcția, în cadrul unei ''noi agende transatlantice'', a consemnat Comisia Europeană într-un document ce schițează viziunea sa asupra relațiilor cu SUA, relatează miercuri Reuters, potrivit Agerpres.

După patru ani de administrație a președintelui Donald Trump care, prin agenda sa de ''America First'' (America Întâi), a impus taxe vamale Uniunii Europene, blocul comunitar va urmări de acum înainte o colaborare strânsă cu administrația Biden în aproape toate chestiunile.

SUA și UE ''trebuie să coopereze îndeaproape în vederea soluționării disputelor comerciale bilaterale'', notează Comisia Europeană în documentul trimis ca propunere guvernelor statelor UE.

Totuși, documentul de 12 pagini prezentat de șeful diplomației europene Josep Borrell nu menționează cum s-ar putea proceda concret în acest sens, altfel decât făcând apel la ''valorile comune ale demnității umane, drepturilor individuale și principiilor democratice''.

''Preferăm un acord amical între noi și să nu fie nevoie să ne adresăm Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cum se procedează în caz de dezacord'', a spus Borrell la o conferință de presă. El a amintit astfel de disputa privind taxele vamale impuse de SUA pe oțelul și aluminiul importate din UE, asupra căreia se așteaptă o decizie a OMC, șeful diplomației europene menționând că UE ar prefera să ajungă la o înțelegere cu Washingtonul înainte să vină această decizie.

La fel ca în cazul NATO, UE speră să poată organiza un summit împreună cu Biden anul viitor. Liderii europeni vor discuta pe 10 decembrie despre abordarea relațiilor cu SUA.

Atât SUA cât și UE și-au impus reciproc taxe vamale în urma unei dispute privind subvențiile pe fiecare le-au acordat sectorului aeronautic propriu, respectiv subvențiile pentru Boeing și Airbus. Mai mult, Washingtonul a amenințat cu noi taxe vamale dacă UE își va pune în practică intențiile de a impozita giganții internetului.

Cele două părți au de asemenea viziuni diferite asupra rolului OMC și mecanismului acestei organizații pentru soluționarea disputelor, pe care Washingtonul l-a paralizat prin blocarea numirii judecătorilor.

În propunerile din documentul menționat, Comisia Europeană consideră că un prim pas în relațiile cu noua administrație americană ar fi ca UE și SUA să finalizeze numirea unui nou director general al OMC și să restabilească funcția mecanismului de soluționare a diferendelor prin reformarea organismului de apel.

Pe de altă parte, în opinia executivului comunitar UE și SUA trebuie să inițieze un ''dialog transatlantic'' despre influența marilor companii din sectorul tehnologiilor pentru a stabili modalități de taxare a acestora și a soluționa ''distorsionările pieței''.

Printre alte teme de discuție cu SUA mai sunt menționate în documentul prezentat rețelele mobile de a cincea generație, inteligența artificială, fluxurile de date sau cooperarea privind standardele și reglementarea. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
8
Fri
10
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău