Soluțiile candidaților pentru amenajarea râului Bâc

  • 17 Octombrie 2019 08:30
Soluțiile candidaților pentru amenajarea râului Bâc

Agenția de presă IPN a identificat o parte din problemele municipiului Chișinău și a întrebat candidații la funcția de primar al capitalei cum intenționează să le rezolve.

Alexandru Fetescu, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova la funcția de primar al capitalei, consideră că situația râului Bâc este catastrofală pe toată lungimea. Candidatul spune că norma de poluare a  râului Bâc este de opt ori mai mare decât limita admisibilă nu doar pe perimetrul municipiului Chișinău. Apa este lipsită de viață, poluată, malurile sunt insalubre și transformate în gunoiști spontane.

Alexandru Fetescu își propune să identifice soluțiile în comun cu toate instituțiile statului responsabile de protecția mediului și valorificarea economică a albiei râului. Candidatul PLDM afirmă că situația poate fi îndreptată treptat începând cu identificarea și eliminarea surselor de poluare și terminând cu amenajarea albiei râului și a albiei adiacente.

În acest sens, Alexandru Fetescu spune că reabilitarea și valorificarea râului Bâc este subiectul unui proiect de anvergură, fundamentat pe o viziune profesionistă, fezabilă, durabilă. Candidatul consideră că este posibilă amenajarea a 9 cascade de la intrarea râului pe teritoriul municipiului Chișinău, până la strada Mihai Viteazul.

Astfel, potrivit lui Alexandru Fetescu, albia poate fi lărgită în diferite porțiuni de la 30 până la 80 de metri. Candidatul PLDM susține că în porțiunea de la Mihai Viteazul până la ieșirea din oraș, albia poate fi pavată cu piatră naturală. Până atunci însă, e nevoie urgent de stoparea scurgerilor de ape reziduale în râu, creșterea amenzilor pentru încălcarea legislației de mediu și construcția urgentă a stațiilor de epurare în orașele Strășeni, Chișinău și Anenii Noi, propune Alexandru Fetescu.

Lilia Ranogaeț, candidata Partidului Național Liberal la funcția de primar al capitalei, spune că situația râului Bâc este una deplorabilă, apa râului fiind lipsită de viață și prezintând pericole majore din cauza poluării excesive. Candidata PNL consideră  că starea degradantă a râului Bâc este cauzată de deversările apelor reziduale în apă.

Lilia Ranogaeț consideră că, pe lângă faptul că trebuie luate măsuri mult mai dure față agenții economici care aruncă deșeurile toxice în albia râului, este nevoie de o stație de epurare funcționabilă, nouă.

Potrivit candidatei PNL, problema râului Bâc trebuie rezolvată la nivel de țară. Lilia Ranogaeț spune că râul Bâc se varsă în Ghidighici. Digul, vechi de 30 de ani, trebuie reparat și curățat de nămol. O altă problemă este că râul Bâc a fost betonat aproximativ din zona Circului până în apropierea Gării, ceea ce duce la moartea acestuia, menționează Lilia Ranogaeț.

Candidata Partidului Național Liberal la funcția de primar al capitalei a precizat că doar rezolvarea acestor probleme va crea condiții pentru ca râul să aibă albia plină și că doar atunci vor fi create premise pentru a amenaja spații verzi și zone de recreere pe malul râului.

La acest subiect a fost solicitat și candidatul Partidului Liberal Dorin Chirtoacă, care însă nu a oferit un răspuns.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău