Soluții „de râsul curcilor”, pentru problema transnistreană - introducere patronimicului în actele moldovenești (Revista Presei)

  • 09 Februarie 11:23
Soluții „de râsul curcilor”, pentru problema transnistreană - introducere patronimicului în actele moldovenești (Revista Presei)

Înainte de-a ajunge la putere, politicienilor moldoveni le place să se laude cum vor rezolva ei problema transnistreană, observă Alexandru Vakulovski pe Deschide.md. S-a lăudat Voronin și nici măcar n-a fost lăsat să treacă Nistrul la înmormântarea mamei sale.

S-a lăudat Filat și a semnat un act prin care ceda mănăstirea Noul Neamț din Chițcani separatiștilor și s-a plimbat la braț cu Șevciuk, s-a lăudat și Dodon, în timp ce Krasnoselski îl face personaj de bancuri.

Dar, menționează editorialistul, desigur că nici nu e ușor să găsești o soluție pentru Transnistria, atâta timp cât acolo stau trupele rusești și fac continuu manevre. Există și varianta ca politicienii să nu mai mintă și să nu propună soluții cretine, de râsul curcilor. Mintea odihnită a socialiștilor a mai găsit încă o soluție pentru rezolvarea crizei transnistrene: introducerea patronimicului în actele moldovenești. „Gata, acum dacă vom băga în acte „Nikolaevici”, „Gheorghevici”, „Vladimirovici”, vom trăi toţi ca nişte domni, Moldova va fi prosperă, spre invidia tuturor, iar trupele ruseşti vor pleca din Transnistria, care se va alipi paşnic de Moldova”, scrie Alexandru Vaculovschi. 

Andrian Candu acuză Rusia că ar elibera paşapoarte pentru locuitorii din Transnistria în care indică locul naşterii în Republica Moldovenească Nistreană, titrează Adevărul. Președintele parlamentului a precizat că „nu e un secret pentru nimeni că administraţia de acolo (Tiraspol) e controlată doar de Federaţia Rusă. Şeful Legislativului a mai învinuit Rusia că s-ar implica în finanţarea unor politicieni de la Chişinău.

Portalul Tribuna observă că zilele trecute în Republica Moldova a fost implementat un scenariu politic demn de manualele de politologie – ceea ce experții  în tehnologii politice şi electorale numesc „răspunsul asimetric” extrapolat la nivel naţional. Socialiştii şi Igor Dodon au suplimentat efortul făcut cu un „răspuns asimetric”, care s-a manifestat sub forma campaniei susţinătorilor statalităţii şi independenţei RM. În doar 24 de ore, campania socialiştilor a acoperit ca şi efect campania unioniştilor, deschizându-i lui Igor Dodon şi echipei sale o nouă perspectivă de creştere politică. Noua polarizare permite socialiştilor să spere la un procentaj mult mai mare, or adepţi ai statalităţii RM în Moldova sunt cu mult mai mulţi decât adepţi ai integrării euro-asiatice, afirmă Tribuna.

Pe de altă parte Petru Grozavu afirmă în Ziarul de Gardă că Dodon, fără să știe, a lansat, de fapt, la Chișinău, cea mai românească acțiune cu prilejul Centenarului Unirii.. Pentru că a consacrat acest an Celui mai Mare Român din Toate Timpurile, titlu cu care a fost distins Ștefan cel Mare în campania „Mari Români” de la TVR, din 2006. A lupta cu Românismul atâta timp cât frontiera pe Prut nu mai este controlată de Rusia, e ca şi cum ai prinde peşte pe uscat. Nici declararea anului 2018 – Anul lui Ştefan cel Mare nu are cum să îi fie de folos, conchide autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
21 °C
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Vin
26 °C
Sâm
25 °C
Dum
25 °C
Lun
25 °C
Mar
22 °C

Curs oficial BNM 16 August 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 18.7993 -0.1261
USD 16.6137 0.0205
RON 4.0395 -0.0238
UAH 0.6045 -0.0005
RUB 0.2477 -0.0008
Arhivă Radio Chișinău