Soluții „de râsul curcilor”, pentru problema transnistreană - introducere patronimicului în actele moldovenești (Revista Presei)

  • 09 Februarie 2018 11:23
Soluții „de râsul curcilor”, pentru problema transnistreană - introducere patronimicului în actele moldovenești (Revista Presei)

Înainte de-a ajunge la putere, politicienilor moldoveni le place să se laude cum vor rezolva ei problema transnistreană, observă Alexandru Vakulovski pe Deschide.md. S-a lăudat Voronin și nici măcar n-a fost lăsat să treacă Nistrul la înmormântarea mamei sale.

S-a lăudat Filat și a semnat un act prin care ceda mănăstirea Noul Neamț din Chițcani separatiștilor și s-a plimbat la braț cu Șevciuk, s-a lăudat și Dodon, în timp ce Krasnoselski îl face personaj de bancuri.

Dar, menționează editorialistul, desigur că nici nu e ușor să găsești o soluție pentru Transnistria, atâta timp cât acolo stau trupele rusești și fac continuu manevre. Există și varianta ca politicienii să nu mai mintă și să nu propună soluții cretine, de râsul curcilor. Mintea odihnită a socialiștilor a mai găsit încă o soluție pentru rezolvarea crizei transnistrene: introducerea patronimicului în actele moldovenești. „Gata, acum dacă vom băga în acte „Nikolaevici”, „Gheorghevici”, „Vladimirovici”, vom trăi toți ca niște domni, Moldova va fi prosperă, spre invidia tuturor, iar trupele rusești vor pleca din Transnistria, care se va alipi pașnic de Moldova”, scrie Alexandru Vaculovschi. 

Andrian Candu acuză Rusia că ar elibera pașapoarte pentru locuitorii din Transnistria în care indică locul nașterii în Republica Moldovenească Nistreană, titrează Adevărul. Președintele parlamentului a precizat că „nu e un secret pentru nimeni că administrația de acolo (Tiraspol) e controlată doar de Federația Rusă. Șeful Legislativului a mai învinuit Rusia că s-ar implica în finanțarea unor politicieni de la Chișinău.

Portalul Tribuna observă că zilele trecute în Republica Moldova a fost implementat un scenariu politic demn de manualele de politologie – ceea ce experții  în tehnologii politice și electorale numesc „răspunsul asimetric” extrapolat la nivel național. Socialiștii și Igor Dodon au suplimentat efortul făcut cu un „răspuns asimetric”, care s-a manifestat sub forma campaniei susținătorilor statalității și independenței RM. În doar 24 de ore, campania socialiștilor a acoperit ca și efect campania unioniștilor, deschizându-i lui Igor Dodon și echipei sale o nouă perspectivă de creștere politică. Noua polarizare permite socialiștilor să spere la un procentaj mult mai mare, or adepți ai statalității RM în Moldova sunt cu mult mai mulți decât adepți ai integrării euro-asiatice, afirmă Tribuna.

Pe de altă parte Petru Grozavu afirmă în Ziarul de Gardă că Dodon, fără să știe, a lansat, de fapt, la Chișinău, cea mai românească acțiune cu prilejul Centenarului Unirii.. Pentru că a consacrat acest an Celui mai Mare Român din Toate Timpurile, titlu cu care a fost distins Ștefan cel Mare în campania „Mari Români” de la TVR, din 2006. A lupta cu Românismul atâta timp cât frontiera pe Prut nu mai este controlată de Rusia, e ca și cum ai prinde pește pe uscat. Nici declararea anului 2018 – Anul lui Ștefan cel Mare nu are cum să îi fie de folos, conchide autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău