Soluția diferendului transnistrean: Crearea unui spațiu economic comun

  • 12 August 2014 15:23
Soluția diferendului transnistrean: Crearea unui spațiu economic comun

Crearea unui spațiu economic comun între cele două maluri ale Nistrului ar putea soluționa diferendul transnistrean, potrivit unui studiu prezentat astăzi de Asociația pentru Politică Externă.

Experții asociației susțin că această idee, de spațiu economic unic, ar fi agreată de populația și agenții economici din regiunea transnistreană, ar oferi avantaje pentru ambele părți și ar duce, treptat, la apropierea politică dintre Chișinău și Tiraspol. 

Spațiul economic comun s-ar baza pe principii precum libera circulație a mărfurilor, capitalului și a populației, pe elaborarea unor politici sectoriale comune și crearea unor instituții comune. În consecință, afirmă experții APE, s-ar crea o piață comună mai mare, ar scădea nivelul birocrației și al prețurilor, ar crește competitivitatea și nivelul de dezvoltare economică, dar și încrederea între cele două maluri ale Nistrului. 

Guvernul Republicii Moldova ar trebui să elaboreze un model de acord sau memorandum pe care să îl semneze cu partea transnistreană, referitor la crearea și principiile spațiului economic comun, mai arată studiul APE. Întrebat dacă acest lucru ar putea însemna recunoașterea sau consolidarea statalității regiunii separatiste, directorul Asociației, Victor Chirilă, a subliniat că legăturile economice nu pot decât să îmbunătățească relațiile Chișinău-Tiraspol.

Un factor importat în crearea spațiului economic liber este obținerea unui sprijin financiar din partea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, mai arată studiul Asociației pentru Politică Externă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău