Solidari cu Ucraina: Zilele Europei 2022 la Biblioteca Națională a Republicii Moldova

  • 08 Mai 2022 10:05
Solidari cu Ucraina: Zilele Europei 2022 la Biblioteca Națională a Republicii Moldova

În cadrul Zilelor Europei, ediția 2022, Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM) invită publicul larg la Expoziția cu genericul “Solidari cu Ucraina” care abordează tema solidarității organismelor europene în contextul războiului din Ucraina, asistența UE acordată Ucrainei și Republicii Moldova, cea din urmă fiind plenar implicată în susținerea și primirea refugiaților, precum și evoluția procesului de integrare europeană a Ucrainei și a Republicii Moldova (https://tinyurl.com/yj432czx).

“Prin organizarea acestei expoziții în cadrul Centrului Pro-European de Servicii și Comunicare (CPESC) al BNRM și serviciului “Informații europene pentru toți”, ne-am propus să contribuim la cultivarea rezilienței informaționale față de manipulare și dezinformare, în acest sens punem la dispoziția tuturor persoanelor interesate și publicului larg un conținut informațional cu surse sigure și veridice, oferim accesul la diverse resurse și produse/documente electronice din surse primare și oficiale”, – menționează Natalia Gulco, șefa secției CPESC, curatorul expoziției.

Expoziția cuprinde resurse și documente, diverse fișe informative, ce pot fi consultate prin scanarea QR-codurilor afișate pe respectivele publicații. Expoziția este structurată în 3 compartimente:

  1. Compartimentul "Unitate și solidaritate: abordarea europeană pentru criza din Ucraina" reflectă resurse informaționale ale organismelor europene privind modul în care Uniunea Europeană și Consiliul Europei susțin Ucraina, informații privind asistența financiară, măsuri și sancțiuni, combaterea dezinformării, precum și alte informații practice pentru refugiați.
  2. Ultimele analize, publicații și comentarii recente ale multor think tank-uri internaționale despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei sunt prezentate în cel de-al doilea compartiment, întitulat "Reflecții europene privind răspunsul UE la agresiunea militară rusă în Ucraina".
  3. Cel de-al treilea compartiment “Ucraina și Republica Moldova: împreună pentru un viitor european pașnic, democratic și prosper” conține o serie de publicații și fișe informative privind evoluția procesului de integrare europeană a Ucrainei și Republicii Moldova.

Mai multe informații la acest subiect, puteți de asemenea să aflați vizitând expoziția “Republica Moldova – Ucraina: 30 de ani de relații diplomatice “ amplasată la parterul sediului central al BNRM.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 8 mai - 8 august 2022 în spațiile expoziționale CPESC, situate la etajul 3, sediul central BNRM.

În context, pe parcursul întregii luni mai, sub același generic “Solidari cu Ucraina” și cu prilejul Zilelor Europei 2022, se preconizează organizarea mai multor acțiuni pentru refugiații din Ucraina, precum:  excursii, activități interactive (ateliere, jocuri, etc.) care vor fi desfășurate atât în spațiul special amenajat pentru familiile refugiaților, cât și în spațiile diferitor subdiviziuni ale BNRM (CPESC, Muzeul Cărții, Secția Arte și hărți, Secția Audiovideoteca, etc.).

Totodată, în  cadrul Zilelor Europei este organizată și Expoziția "Acces la titluri recente ale Consiliului Europei" (https://tinyurl.com/ym87w25x) în care sunt prezentate publicații ale Consiliului Europei (CoE) oferite cu titlu de donație pentru BNRM de către Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă CoE și de către Oficiul CoE la Chișinău. 

În această ordine de idei, BNRM vă invită să vă familiarizați cu activitatea Consiliului Europei precum și alte subiecte, ce țin de cooperarea CoE desfășurată în cele 46 de state membre, inclusiv și Republica Moldova, în Sala de lectură CPESC (sediul central al BNRM, etajul 3, of. 23).   

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
-0,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,14 m/s
Sat
2
Sun
0
Mon
0
Tue
0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău