Europa Liberă |Solicitările UE față de Chișinău referitor la „furtul miliardului” și „pachetul fiscal”

  • 04 Octombrie 2018 11:25
Europa Liberă |Solicitările UE față de Chișinău referitor la „furtul miliardului” și „pachetul fiscal”

Bruxelles-ul cere Republicii Moldova să se asigure că „așa-numitul «pachet fiscal»” este în deplină conformitate cu angajamentele luate față de partenerii internaționali, în special Fondul Monetar Internațional, și cu Acordul de Asociere UE-Republica Moldova”.

Mesajul a fost transmis reprezentanței de la Chișinău a Europei Libere de către un purtător de cuvânt al UE, după ce comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocierile pentru Extindere, Johannes Hahn, a scris pe contul său de Twitter, în urma întâlnirii cu premierul Pavel Filip la New York, pe 27 septembrie, în marginea Adunării Generale a ONU, că i-a cerut acestuia o serie de reforme imediate, prin care Chișinăul să asigure respectarea mecanismelor democratice și a statului de drept.

UE mai așteaptă, se arată în comentariu, ca autoritățile moldovene „să finalizeze ancheta privind frauda bancară masivă, urmărirea penală a principalilor făptași și să facă progrese substanțiale în ceea ce privește strategia de recuperare a activelor”. „La fel, reforma profundă a sistemului judiciar este demult așteptată”, a precizat  purtătorul de cuvânt al UE. Acțiunile respective, se sugerează în comentariu, ar trebui realizate înainte de alegerile parlamentare.

Comisia Europeană a decis în iulie anul acesta suspendarea alocării primei tranșe a ajutorului macrofinanciar european de 100 de milioane de euro pentru R.Moldova din cauza invalidării alegerilor de la Chișinău. Comisia a considerat că autoritățile moldovene nu au îndeplinit precondițiie politice legate de respectarea mecanismelor democratice, a statului de drept și a drepturilor omului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău