Solicitări adresate autorităților pentru a declara ziua în care va fi înmormântat Nicolae Dabija zi de doliu național

  • 14 Martie 2021 12:26
Solicitări adresate autorităților pentru a declara ziua în care va fi înmormântat Nicolae Dabija zi de doliu național

Mai mulți membri ai Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, colegi ai poetului și scriitorului Nicolae Dabija, decedat vineri, la vârsta de 72 de ani, din cauza complicațiilor cauzate de COVID, cer ca 15 martie, zi in care maestrul urmează a fi înmormântat, să fie declarată zi de doliu național, iar drapelele să fie arborate în bernă.

Ulterior și diaspora moldovenească în Canada i-a cerut președintei Maia Sandu să declare ziua de 14 martie zi de doliu național.

„Noi, diaspora din Canada, cerem președintei Maia Sandu ca 14 martie să fie declarată zi de doliu național pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în legătură cu trecerea în neființă a regretatului om politic și scriitor Nicolae Dabija”, se spune într-un mesaj publicat pe Facebook, semnat de numeroși moldoveni stabiliți în Canada.

Astăzi, deputata PDM, Monica Babuc a lansat o petiție online pentru declararea zilei de luni, 15 martie, zi de doliu național pe întreg teritoriul Republicii Moldova și organizarea funeraliilor de stat ale regretatului scriitor Nicolae Dabija, cu respectarea strictă a tuturor prevederilor sanitaro-epidemiologice.

„Opera, întreaga lucrare a vieții și aspirațiile marelui scriitor, publicist si Om al cetății, Nicolae Dabija, au fost dedicate Neamului nostru românesc și celor mai sacre valori ale acestuia!...Am cunoscut cu toții verticalitatea sa în lupta pentru idealurile noastre naționale... Iată de ce Neamul trebuie să-i aducă onorul pe care îl merita marele Nicolae Dabija la plecarea sa către cele veșnice!”, se arată în textul petiției.

După moartea lui Nicolae Dabija, primăria din Cimișlia a decretat zi de doliu în localitate. Drapelele tuturor instituțiilor din oraș au fost arborate în bernă, în semn de profundă durere față de trecerea în eternitate a scriitorului, care era cetățean de onoare al orașului Cimișlia.

Nicolae Dabija s-a născut în data de 15 iulie 1948, în satul Codreni, raionul Cimișlia. Este autorul a peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri. Din 1986, a fost redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta”, iar din fotoliul de deputat a contribuit la adoptarea Declarației de Independență a Republicii Moldova, promovarea unor legi istorice, prin care au fost consimțite simbolurile de stat ale țării noastre și apartenența va valorile naționale românești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău