Solicitarea unui deputat de la București referitor la procesul de redobândire a cetățeniei române

  • 03 August 18:44
Solicitarea unui deputat de la București referitor la procesul de redobândire a cetățeniei române

Deputatul de la București, Matei Dobrovie, cere Autorității Naționale pentru Cetățenie să deblocheze procesul de redobândire a cetățeniei române.

Potrivit parlamentarului procesul de redobândire a cetățeniei române pe baza art.11 a fost întrerupt de tot în contextul pandemiei de coronavirus, scrie infoprut.ro. Etnicii români din Republica Moldova sau Ucraina nu se pot deplasa personal în România, având în vedere restricțiile și carantina, pentru a-și depune cererile la Autoritatea Națională pentru Cetățenie, și nu pot face acest lucru nici la consulatele din Bălți, Cahul și Chișinău, care au suspendat temporar aceste activități.

Cu toate astea, ANC refuză depunerea prin mandatar cu procură specială, deși vorbim despre o stare de pandemie. Am cerut explicații președintei ANC privind rațiunea pentru care nu consideră motiv temeinic justificat această situație de excepție. Reamintesc că art.13 alin 1 din legea 21/1991 spune așa: „Cererea de acordare sau, după caz, de redobândire a cetățeniei române se formulează în limba română, se adresează Comisiei pentru cetățenie și se depune personal sau, în cazuri temeinic justificate, prin mandatar cu procură specială și autentică la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie, fiind însoțită de acte care dovedesc îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege. 

Faptul că faci programări online pentru persoane despre care știi aproape sigur că nu pot să vină este lipsit de sens. Încă aștept un răspuns la întrebările: De ce nu este pandemia un motiv temeinic justificat pentru depunerea cererilor de redobândire a cetățeniei prin mandatar cu procură specială? De ce nu sunt luate în calcul nici măcar cererile cetățenilor R. Moldova care solicită urgentarea procedurii din motive de boală gravă și necesitate de a se trata într-o clinică din România?”, se întreabă Matei Dobrovie într-un mesaj pe Facebook.

În context, sursa a menționat că înțelege de ce consulatele își protejează personalul și reduc riscul de infecție, dar nu poate înțelege de ce ANC refuză o soluție simplă, cu risc scăzut epidemiologic, preferând în schimb să blocheze total procedura de redobândire a cetățeniei.

 

 

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20
Cer acoperit de nori
Umiditate:52 %
Vint:3,1 m/s
Thu
15
Fri
16
Sat
20
Sun
22
Mon
23

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău