Solicitare la Procuratură pentru examinarea unui raport CNA, de spălare de bani. DEPUTAT: Banii au fost utilizați pentru finanțarea campaniei electorale a PSRM

  • 23 Octombrie 2019 14:15
Solicitare la Procuratură pentru examinarea unui raport CNA, de spălare de bani. DEPUTAT: Banii au fost utilizați pentru finanțarea campaniei electorale a PSRM

Trei deputați i-au solicitat astăzi procurorului general interimar să examineze un raport al Centrului Național Anticorupție din 2016 din care ar reieși că Partidul Socialiștilor a utilizat bani de peste hotare, de o proveniență necunoscută, pentru finanțarea campaniei electorale pentru prezidențialele din 2016, în urma cărora liderul de atunci al PSRM, Igor Dodon a fost ales în funcția de șef al statului. În 2016 și jurnaliștii de investigație de la Rise Moldova au scris despre aceeași schemă, în valoare de 1,5 milioane de euro. Cu detalii, Cornel Ciobanu.

Deputații Iurie Reniță, Lilian Carp și Octavian Țîcu i-au solicitat Procurorului General interimar să examineze materialele care, potrivit lor, denunță mai multe acțiuni de spălare de bani de către persoane din anturajul Partidului Socialiștilor. Deputații fac referire la un raportat realizat de un angajat al CNA în 2016, în care se vorbește despre transmiterea de către o companie offshore din Bahamas a sumei de aproximativ un milion și jumătate de euro unei companii din Republica Moldova, afiliată unor deputați socialiști. Autorul sugerează că în urma mai multor tranzacții financiare, banii ar fi fost utilizați pentru finanțarea campaniei electorale a Partidului Socialiștilor pentru prezidențialele din 2016. Iurie Reniță:

 

„Materialele scot la iveală acțiuni vădit ilegale de spălare de bani cu implicarea unor persoane fizice și juridice afiliate PSRM și care ulterior au fost utilizați pentru finanțarea campaniei electorale a Partidului Socialiștilor.”
 
Potrivit deputatului, dosarul respectiv a fost clasat în 2016, deoarece guvernarea PDM de atunci ar fi decis să-l susțină pe Igor Dodon în campania electorală.

Solicitat de Radio Chișinău, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Bătrâncea a declarat că formațiunea va examina acuzațiile și le va comenta ulterior.

„Nu am văzut și nu suntem în poziție operativă să facem cunoștință cu declarațiile acestui cetățean. O să facem cunoștință și neapărat vom comenta, la momentul oportun.”

Șefa Serviciului de presă  al președinției, Carmena Lupei, nu a fost de găsit pentru a comenta acuzațiile.

Amintim că în septembrie 2016, în campania pentru alegerile prezidențiale, RISE Moldova a publicat o investigație în care vorbea despre aceeași schemă din care reieșea că banii companiei din Bahamas proveneau din Federația Rusă. RISE a mai descoperit că o bună parte din banii pe care i-a primit compania moldovenească Exclusiv Media, care deține postul de televiziune, afiliat socialiștilor, NTV Moldova, au fost împrumutați unor persoane fizice, care, ulterior, au făcut donații pentru campania electorală a lui Igor Dodon.

Rise Moldova a fost atacată atunci în judecată de către Exclusiv Media și a pierdut procesul în instanțele naționale, după care s-a adresat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În luna martie curent, CEDO a început procedura de examinare a plângerii.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău