Solicitare adresată premierului Maia Sandu privind revenirea postului național românesc TVR în R.Moldova

  • 11 Iulie 2019 12:02
Solicitare adresată premierului Maia Sandu privind revenirea postului național românesc TVR în R.Moldova

Partidul Unității Naționale a transmis premierului Maia Sandu o scrisoare în care solicită reatribuirea celei de-a doua frecvențe naționale a Republicii Moldova către SRTv respectiv postului național românesc TVR. 

Formațiunea precizează într-un comunicat că postul public de televiziune TVR și-a încetat emisia în Republica Moldova pe data de 27 septembrie 2007, în urma unei decizii a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), pentru o pretinsă datorie pe care ar fi avut-o față de Ministerul Dezvoltării Informaționale de atunci.

„Imediat, licențele de emisie luate de la SRTv au fost acordate, în urma unui concurs, firmei off-shore Telefe M International controlată de Vlad Plahotniuc. Pe frecvența a II-a de stat, cu o acoperire națională de 95%, a început să fie transmis postul TV 2 Plus, deținut de Telefe M, în prezent emițând postul de televiziune PRIME aparținând aceluiași Vlad Plahotniuc”, menționează reprezentanii PUN. 

De asemenea, reprezentanții partidului afirmă că după încetarea acordului de colaborare dintre SRTv și Ministerul Dezvoltării Informaționale, partea română a trimis o propunere de reluare a emisiei, însă funcționarii moldoveni au negat c-ar fi primit acest document.

„Totodată, conducerea ministerului a anunțat că înregistra pierderi de aproximativ 25.000 de lei în fiecare zi, fiindcă TVR n-ar mai fi plătit serviciile prestate de Întreprinderea de Stat Radiocomunicații. SRTv a încercat să soluționeze acest litigiu acționând CCA în instanțele moldovenești pentru decizia adoptată, însă fără succes. Pasul următor a fost transmiterea unei plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva Republicii Moldova. Demersul a fost retras în 2010, după ce părțile s-au împăcat, iar emisiunile TVR 1 au început să fie transmise, indirect, pe canalul 2 Plus. În prezent TVR nu beneficiază de o frecvență de emisie fiind prezentă doar în rețelele pe cablu”, se mai arată în comunicat. 


Date fiind aceste acțiuni îndreptate împotriva TVR, Partidul Unității Naționale consideră absolut necesară anularea abuzului regimului Voronin contra TVR și realocarea acestei respectabile instituții de presă românești a celei de-a doua frecvențe naționale a Republicii Moldova. 

„Revenirea TVR pe o frecvența națională va contribui substanțial la o mai bună informare a cetățenilor Republicii Moldova, mai ales în contextul dezinformărilor și fake news-urilor ce domină spațiul media din Republica Moldova”, conchid reprezentanții PUN. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău