Solicitanții care au primit refuz de reexaminare a pensiei pot depune o cerere repetată

  • 30 Decembrie 2022 10:35
Solicitanții care au primit refuz de reexaminare a pensiei pot depune o cerere repetată

Solicitanții care au depus la etapele anterioare cereri de reexaminare a pensiei și au primit refuz pe motiv că mărimea pensiei reexaminate era mai mică decât pensia calculată pot să depună o cerere repetată pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă începând cu 1 ianuarie 2023, transmite IPN.

Casa Națională de Asigurări Sociale încurajează utilizarea serviciului electronic „e-Cerere. Reexaminare pensieˮ, care poate fi accesat pe pagina cnas.gov.md sau portalul guvernamental servicii.gov.md.

Din 1 ianuarie 2023, au dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă persoanele care s-au pensionat până la 1 ianuarie 2019 și au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin doi ani după acordarea pensiei și nu au beneficiat de reexaminarea pensiei la etapele anterioare.

Totodată, din ianuarie 2023 va fi aplicată o nouă formulă de reexaminare a pensiei pentru limită de vârstă pentru stagiul de cotizare realizat după acordarea pensiei. Conform formulei, se va determina cuantumul pensiei calculat doar din stagiul de cotizare și salariul (venitul) realizat după stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, care ulterior se va aduna la pensia calculată a beneficiarului. Respectiv, se va obține cuantumul reexaminat al pensiei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău