Soldații ruși pun mine antipersonal în jucării sau frigidere / „Lasă după ei iadul"

  • 16 Mai 2022 12:57
Soldații ruși pun mine antipersonal în jucării sau frigidere / „Lasă după ei iadul

Sute de persoane, atât din localitățile situate la nord-vest de Kiev, cât și în cele de la nord-est de Harkov, au murit după ce au călcat sau au trecut cu mașinile sau utilajele agricole peste dispozitivele explozive amplasate de soldații ruși, potrivit Agerpres. Utilizarea minelor antipersonal este considerată ilegală conform legislației internaționale.

Astfel de situații au fost înregistrate la Borodianka, Irpin sau Bucea, cele mai afectate localități din apropierea Kievului, însă în prezent minele amplasate de invadatori fac numeroase victime în localitățile din regiunea Harkov, unde a avut loc o contraofensivă puternică a soldaților ucraineni.

„În ultima localitate eliberată Țîrkun, au fost două femei care au murit, după explozia unor mine. Lasă după ei iadul", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției regionale din Harkov, Olena Baranik, citat de Agerpres.

Oficialul Poliției din Harkov declară că militarii ruși amplasează astfel de mine antipersonal inclusiv în jucăriile copiilor sau în frigiderele caselor pe care le-au ocupat periodic.

Autoritățile din Harkov cer populației să nu revină acasă înainte de finalizarea procesului de deminare.

Minele antipersonal sunt un pericol pentru fermieri

Minele antipersonal pun, de asemenea, în pericol și micii agricultori sau marii fermieri. Mai multe utilaje agricole au sărit în aer după explozia minelor antipersonal amplasate pe câmpurile pe care fermierii ucraieneni le lucreză.

„În Balaklia un tractorist pe câmp a dat peste o mină. În alte două raioane au fost asemenea cazuri. Unde am eu pământuri, tehnica agrară este bombardată. Acolo au căzut cele mai multe proiectile și cunosc foarte mulți fermieri care sunt în situații similare", a afirmat Vitali Kuchma, un fermier care deține peste 20.000 de hectare de teren la Est de Harkov.

În nord-vestul Kievului au fost înregistrate peste 300 de victime ale exploziilor de mine amplasate de militarii ruși, spune șeful Poliției Regionale din Capitala Ucrainei, Andrei Nebitov. 

În 1997 a fost semnată Convenția privind interzic

Deminarea Ucrainei va dura între 5 și 10 ani

Operațiunile de deminare pe întregul teritoriu ucrainean după invazia rusă vor dura între 5 și 10 ani, a declarat Oleh Bondar, șeful Departamentului de Deminare Umanitară din cadrul Serviciului Statal de Urgență al Ucrainei, potrivit Ukrinform.

Bondar a acuzat armata rusă că a folosit sisteme de mine controlate de la distanță, a amplasat câmpuri de mine în localități populate și a lăsat în urmă o cantitate uriașă de dispozitive explozive. Acestea sunt extrem de periculoase și au fost amplasate în așa fel încât să reprezinte o amenințare și un pericol letal pentru civili, a afirmat Bondar.

erea utilizării, stocării, producerii și transferului de mine antipersonal și distrugerea acestora, ceea ce face ca utilizarea acestui tip de muniție să fie considerată ilegală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău