Soldații israelieni vor ști să lupte în Liban „dacă este necesar”, avertizează șeful Statului Major al armatei

  • 11 Ianuarie 12:43
Soldații israelieni vor ști să lupte în Liban „dacă este necesar”, avertizează șeful Statului Major al armatei

Soldații israelieni vor ști să lupte în Liban „dacă este necesar”, a avertizat miercuri șeful Statului Major al armatei, Herzi Halevi, adresându-se trupelor sale din Fâșia Gaza, scrie AFP, citată de Agerpres.

„După ce am luptat în Gaza, vom ști cum să facem asta în Liban, dacă este necesar”, le-a spus el trupelor sale în cursul unei vizite în Fâșia Gaza, potrivit unui comunicat al armatei care a raportat afirmațiile sale.

„După ce ați făcut, nu există un sat în Liban în care să nu puteți intra și să nu îl puteți distruge. Vă vom trimite în locurile potrivite, veți face acolo ceea ce trebuie, un război lung de cealaltă parte, și vom ieși din el cu rezultate bune”, a adăugat generalul-locotenent Halevi.

Israelul bombardează fără încetare Fâșia Gaza din 7 octombrie și a lansat o ofensivă terestră acolo pe 27 octombrie. Războiul a făcut cel puțin 23.357 de morți, majoritatea femei, adolescenți și copii, potrivit ultimului bilanț al guvernării Hamas.

Războiul din Gaza a fost declanșat de un atac sângeros al mișcării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul israelian în 7 octombrie care a făcut aproximativ 1.140 de morți, majoritatea civili, potrivit unui bilanț întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

La frontiera de nord a Israelului, au loc zilnic de la începutul războiului schimburi de focuri cu Hezbollahul libanez. Au crescut în intensitate de la lovitura atribuită Israelului din 2 ianuarie care l-a eliminat, la periferia sudică a Beirutului, pe numărul doi al Hamas, Saleh al-Arouri, împreună cu alți șase responsabili și cadre ale mișcării.

Marți, puternicul partid șiit pro-Iran a susținut că a țintit o bază militară din nordul Israelului, în represalii la eliminarea unuia dintre responsabilii săi militari. Hezbollah a anunțat moartea lui Wissam Tawil, descris drept „comandant al forței al-Radwan”, unitatea de elită a Hezbollah.

Acesta este cel mai înalt responsabil militar al Hezbollah ucis de când mișcarea libaneză a început, pe 8 octombrie, tirurile sale împotriva Israelului pentru a sprijini Hamas în Fâșia Gaza.

De la începutul războiului, au crescut temerile de o escaladare regională a ostilităților dintre Israel și ceilalți inamici ai săi, o alianță informală a unor grupuri armate susținute de Iran în Liban, Siria, Irak și Yemen, mai scrie AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău