Soldații americani așteaptă tancurile cehe la "Cocoșul roșu"

  • 17 Martie 2015 10:43
Soldații americani așteaptă tancurile cehe la

Militarii americani care trebuie să participe la un exercițiu comun al NATO împreună cu colegii lor bulgari încă mai așteaptă să se completeze tehnica de luptă, potrivit unor verificări ale ziarului "Monitor".

Cu toate că 15 martie a fost anunțată ca dată de începere a exercițiilor, s-a dovedit că acestea vor începe de fapt la sfârșitul lunii. Motivul constă în faptul că încă nu au sosit toate tancurile din Cehia, care vor fi folosite de către militari.

La Novo Selo sau în apropiere de această localitate, oamenii nu se mai tem deja de mult timp de prezența unui număr mare de militari și de tehnică, informează ziarul "Monitor". "Îngrijorări au existat în timpul tancurilor franceze, în urmă cu câțiva ani. Atunci, mai bine de 40 de localnici au vrut să se arunce sub mașini și să își apere pământul cu propriile corpuri", au spus locuitorii satului. Acum nu ar mai exista paranoici în regiunea Slivensko. Se pare că și americanii s-au adaptat. La Mocren, în timp ce așteaptă tancurile din Cehia, militarii stau la masă împreună cu colegii lor bulgari și cu localnicii în restaurantul "Cocoșul Roșu". Probabil că proprietarii de terenuri au primit compensații pentru casele care se află în zona poligonului, au fost create locuri de muncă noi și de aceea nu există protestatari. În afară de asta, este un "secret public" că au mai fost cazuri în care în poligon au sosit și tancuri americane, și sovietice, pentru exerciții planificate. Anul trecut, aici au luat parte la acțiuni comune militari din Ucraina, Azerbaidjan, România, Serbia, Bulgaria, Marea Britanie, SUA și din alte câteva state.

Ministrul bulgar al apărării, Nikolai Nencev, a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, ziua de 15 martie ca dată oficială pentru începerea exercițiilor de anul acesta, însă baza a anunțat că, până la sfârșitul lunii, acolo nu se întâmpla nimic important. Până atunci, trebuie să sosească tehnica necesară. În jurul datei de 26 martie ,sunt așteptate cele mai multe tancuri, transportoare blindate și tehnică de luptă, care trebuie aduse din Cehia.

La sfârșitul lunii martie, la pregătirea tactică comună, cu participarea unor forțe și dotări ale Forțele Terestre din SUA, vor participa până la 350 de militari, cu echipamentele necesare, armament și provizii. Sunt așteptate cel mult 50 de unități, cu patru tancuri M1, cel mult 30 de mașini de luptă de infanterie, cel mult 16 transportoare blindate, cel mult 30 de unități de întreținere și dotare tehnică și echipaje aeronautice cu oamenii lor etc... a precizat ministrul apărării în cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Sliven, joi.

Și Bulgaria va participa cu oameni și aparatură. Probabil că la sfârșitul lunii, când toate forțele vor fi dislocate în regiunea poligonului, se va anunța o zi VIP. Spitalul militar de la Sliven nu doar că va fi păstrat, dar se caută investiții pentru îmbunătățirea dotărilor și a bazei și pentru dezvoltarea unității medicale, a mai spus ministrul Nikolai Nencev. Conform afirmațiilor sale, și asta ar fi o chestiune de zile.

Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău