Soldați ruși morți în Ucraina: Tineri, săraci și proveniți din minorități etnice

  • 18 Mai 08:55
Soldați ruși morți în Ucraina: Tineri, săraci și proveniți din minorități etnice

Numărul soldaților ruși morți în Ucraina este ținut secret și mult redus de Moscova. Dintre miile de soldați ruși uciși în Ucraina, mulți sunt foarte tineri, proveniți din cele mai sărace regiuni ale Federației Ruse și adesea din minorități etnice, afirmă experți, relatează marți AFP.

Kremlinul nu a emis niciun comunicat cu privire la acest subiect din 25 martie, la o lună și o zi de la declanșarea războiului. Circa 1.351 de soldați au murit până la acea dată, a admis Kremlinul.

După șapte săptămâni de lupte distrugătoare, Kievul estimează numărul soldaților ruși uciși la 27.000. O cifră mare, constată numeroși militari și analiști occidentali, pentru care evaluările Moscovei sunt mult reduse.

„Rusia a suferit probabil pierderi ce corespund unei treimi din forța de luptă terestră pe care ea a angajat-o în februarie”, adică 50.000 de soldați ruși răniți sau uciși, constata duminică Ministerul britanic Apărării. 

Cu o rată de trei soldați răniți la unul ucis recunoscută de Moscova la începutul conflictului, am ajunge la 12.500 de soldați ruși morți în mai puțin de trei luni. Destul de aproape de cei 15.000 de soldați sovietici uciși în decurs de un deceniu de război în Afganistan (1979-1989), război care a provocat o traumă națională.

Site-ul rusofon Mediazona susține că are confirmată exclusiv din surse deschise moartea a 2.099 de soldați ruși în lupte până pe 6 mai. O mare parte dintre cei a căror vârstă era menționată aveau între 21 și 23 de ani, iar 74 dintre ei nu aveau nici 20 de ani, precizează Mediazona.

Majoritatea celor uciși proveneau din sudul Rusiei, în special din Caucazul de Nord, regiune majoritar musulmană, precum și din Siberia Centrală, potrivit Agerpres.

Cel mai mare număr de decese, adică 135, a fost confirmat în rândurile soldaților din regiunea musulmană Daghestan din Caucazul de Nord, urmați de buriați (98), minoritate mongolă din Buriatia, o regiune din Siberia.

„Cel mai mare număr de soldați și ofițeri ai forțelor terestre ruse provin din orășele și sate din Rusia. Acest lucru este legat de stratificarea socio-economică și (...) educativă”, explică Pavel Luzin, comentator al site-ului de informații online Riddle Russia. Pentru că „exigențele pentru serviciul militar” în aceste forțe ale armatei sunt „relativ mici”, cei mai buni soldați și viitori ofițeri preferând alte ramure, precum „forțele aeriene și spațiale, forțele balistice strategice și marina”, a mai spus Luzin. 

Mass-media locale și rețelele sociale din Daghestan, regiune printre cele mai sărace din Rusia și scenă a unei insurecții islamiste vreme de mai mulți ani, sunt pline de imagini care arată părinți îndoliați primind condoleanțe din partea unor responsabili.

Kamil Iziiev, șef al districtului Buinaksk din Daghestan, a publicat în luna mai o înregistrare video pe Telegram în care el înmânează compensații familiilor a cinci soldați uciși pe front.

De altfel, primul soldat rus a cărui moarte a fost confirmată oficial de Moscova a fost Murmagomed Gadjimagomedov, un tânăr din Daghestan ucis salvându-și camarazii, potrivit mass-media de stat ruse. 

El a fost decorat postmortem pe 4 martie de Vladimir Putin, care a lăudat rolul jucat în Ucraina de minoritățile etnice ale Federației Ruse, declarându-se „mândru că face parte din această națiune, din acest popor puternic și multinațional care este Rusia”.

Bilanțul real al pierderilor Rusiei, publicat din greșeală de un site pro-Kremlin

În a doua parte a lunii aprilie, publicația Readovka, apropiată Kremlinului, a publicat pe o rețea socială bilanțul real al pierderilor suferite de Rusia în Ucraina, furnizat de Ministerul Apărării de la Moscova în cadrul unui briefing neoficial.

Postarea a fost ștearsă ulterior, însă a putut fi recuperată cu ajutorul serviciului de arhivare Wayback Machine.

Informația a fost dezvăluită de Kevin Rothrock, editor al site-ului Meduza, site critic la adresa Kremlinului și interzis pe teritoriul Rusiei.

„În cadrul unui briefing neoficial, Ministerul rus al Apărării a anunțat date despre pierderile suferite în timpul operațiunii speciale pe teritoriul Ucrainei. Pierderile ireversibile ale părții ruse se ridică la 13.414 soldați. Alți circa 7.000 sunt dați dispăruți.

De asemenea, a fost anunțat și bilanțul pentru crucișătorul Moskva: au fost confirmați 116 morți și peste 100 de oameni sunt dați dispăruți”, se arată în mesajul despre care editorul Meduza afirmă că a fost postat de Readovka pe rețeaua VKontakte, șters și recuperat ulterior de jurnalist.

Mesajul mai precizează că bilanțul exact al victimelor este greu de făcut, din cauza intensității luptelor și a imposibilității de a avea acces la trupurile rămase pe câmpul de luptă.

Incompetența uimitoare a armatei ruse

Generalul în rezervă James Stavridis, fost comandant suprem al NATO în Europa, susținea la începutul lunii mai că „incompetența uimitoare” a armatei ruse în Ucraina a dus la o pierdere de generali și alți ofițeri superiori fără precedent în istoria modernă, conform publicației americane  The Hill.

„În istoria modernă, nu există nicio situație comparabilă în ceea ce privește moartea generalilor. Am văzut de partea rusă, într-o perioadă de două luni, cel puțin o duzină, dacă nu mai mulți, de generali ruși uciși”, a afirmat Stavridis.

Pentru comparație, Stavridis a citat recentele conflicte în care au fost implicate Statele Unite, afirmând că „nici un general nu a fost pierdut în luptă” în războaiele americane din Afganistan și Irak.

„Nu e vorba doar de generalii uciși”, a spus Stavridis cu privire la armata rusă, remarcând și „incapacitatea lor de a organiza logistica”, „planul de luptă prost” și „pierderea navei lor amiral pe mare”. „A fost o performanță proastă a rușilor până acum”, a subliniat fostul comandant NATO.

Ucraina a ucis între „opt și zece” generali ruși în timpul conflictului aflat în desfășurare în Ucraina, a declarat pe 10 mai generalul-locotenent Scott Berrier, șeful Agenției de Informații pentru Apărare din SUA, în fața comisiei pentru serviciile armate din Senatul american, relatează CNN

De ce a pierdut Rusia atât de mulți generali

Unii oficiali americani au atribuit această cifră atipic de mare parțial sprijinului informațional furnizat de Statele Unite, în timp ce alții cred că este din cauza faptului că generalii ruși sunt forțați să opereze mult mai adânc în zona de conflict decât ar fi de așteptat în mod normal pentru a motiva trupele lor.

Numărul ridicat de ofițeri superiori ruși uciși în Ucraina trădează grave carențe ale sistemului de comandă al trupelor Moscovei.

Doctrina militară a forțelor terestre ruse pune în prezent un mare accent pe așa-numitele „grupuri tactice la nivel de batalion” (prescurtat, BTG-uri). Acestea sunt unități de luptă alcătuite, în teorie, din circa 800 de militari, la care se adaugă subunități de blindate, artilerie ori antiaeriene.

Conform unui raport public al armatei americane, intitulat „Cum poate fi înfrânt un grup tactic la nivel de batalion al armatei ruse”, fiecare astfel de BTG dispune de 50 de blindate - 10 tancuri și 40 de mașini de luptă ale infanteriei.

Forțele ruse au eșuat până în prezent în obținerea unei victorii decisive în Donbas, sau să încercuiască forțele ucrainene după o lună de la anunțarea concentrării ofensivei Moscovei în această zonă.

De asemenea, în cele aproape trei luni de război, Rusia a pierdut 12 generali, conform estimărilor ucrainene, o cifră extrem de mare cauzată de faptul că Moscova s-a văzut nevoită să trimită ofițeri superiori în prima linie pentru a asigura coordonarea și comunicarea - ceea ce denotă grave carențe ale sistemului de comandă.

Armata rusă, care are angajate în Ucraina mai puțin de 100 de grupuri tactice la nivel de batalion, își suplimentează forțele pentru a încerca să ocupe complet provinciile Donețk și Lugansk.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:3,13 m/s
Thu
28
Fri
24
Sat
24
Sun
25
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău