Soldați ruși furioși povestesc cum au ajuns în Ucraina: „Am fost păcăliți, tot ce ni s-a spus a fost fals”

  • 04 Martie 2022 12:30
Soldați ruși furioși povestesc cum au ajuns în Ucraina: „Am fost păcăliți, tot ce ni s-a spus a fost fals”

Ucraina folosește înregistrări video cu soldați ruși capturați în scopuri de propagandă dar datele de până acum sugerează că în rândul militarilor ruși există un sentiment real de regret privind invadarea Ucrainei, scrie The Guardian, citată de hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, cinci soldați ruși sunt ținuți legați la ochi. O voce ucraineană îi spune unuia dintre ruși, ofițerul din grup, să vorbească: „Ce mesaj ai vrea să le trimiți soldaților și rușilor de acasă?”

„Sincer vorbind, ne-au păcălit”, răspunde ofițerul, referindu-se la superiorii săi de la Moscova. „Tot ce ni s-a spus a fost fals. Le-aș spune băieților mei să părăsească teritoriul ucrainean. Avem familii și copii. Cred că 90% din noi ar fi de acord să plecăm acasă”.

Înregistrarea video de 3 minute a fost filmată sub presiune. Soldații sunt evident speriați. Însă există numeroase alte interogatorii și interviuri similare distribuite de ucraineni pe platformele social media în care soldați ruși își exprimă simțăminte asemănătoare.

Întrebat ce le-ar spune comandanților săi, unul dintre ruși răspunde fără perdea: „Că sunt po**nari”. O altă expresie des folosită este „oni obmanuli nas”: ne-au înșelat.

Ambasadorul Ucrainei la ONU a citit marți în plenul organizației internaționale SMS-urile dintre un soldat rus și mama sa, schimbate cu câteva clipe înainte ca soldatul să fie ucis.

„Mamă, sunt în Ucraina. Aici este un adevărat război. Mi-e teamă. Bombardăm toate orașele... chiar și țintim civili. Ni s-a spus că ne vor aștepta cu bucurie, dar ei se aruncă sub roțile tancurilor ca să nu ne lase să trecem. Ne numesc fasciști. Mamă, este atât de greu”, a fost mesajul citit de ambasador în limba rusă.

Unii soldați ruși ce se simt păcăliți și-au abandonat vehiculele

La nouă zile de la declanșarea invaziei din Ucraina există un număr semnificativ de militari ruși care sunt reticenți să lupte. Unii s-au predat. Alții și-au abandonat vehiculele și au început să se întoarcă înspre granița rusă cu armele și ranița în spate.

Numeroase înregistrări video publicate pe platformele social media arată fermieri sau voluntari ucraineni din Forțele de Apărare Teritorială tractând sau conducând vehicule militare rusești în valoare de zeci de milioane de dolari.

Aceste episoade nu înseamnă însă că Kremlinul va eșua în tentativa sa de a cuceri Ucraina, mai ales că a trecut la bombardarea brutală a civililor pentru a demoraliza populația Ucrainei.

Îngrijorător pentru decidenții de la Kiev este și că forțele ruse au reușit vineri să preia controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Această centrală generează 20% din totalul de energie produs în Ucraina și aproape jumătate din energia nucleară ucraineană.

Însă moralul scăzut în rândul trupelor ar putea fi unul dintre motivele pentru care planul Kremlinului de a copleși rapid Ucraina pare să nu fi avansat la fel de rapid pe cât își dorea președintele rus Vladimir Putin.

Mai mult, rezistența îndârjită a forțelor ucrainene în fața atacului le-a permis statelor occidentale să se organizeze și să impună sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, precum și să anunțe că vor trimite armament Kievului.

Ucrainenii s-au pus în fața tancurilor rusești pentru a le opri

Alex Kovzhun, odată consilier al fostului premier ucrainean Iulia Timoșenko, spune că rușii soldați pot fi împărțiți în două categorii: „sunt tinerii recruți care sunt speriați de nu mai știu de ei. Și apoi sunt tipii de carieră care au luptat în Siria și Donbas”.

Kovzhun spune că statul major rus credea că invazia va fi „ca o plimbare în parc” și o repetiție a operațiunilor de capturare a Crimeei în 2014 sau a desfășurării recente de trupe în Kazahstan, operațiuni care în mare parte nu au întâmpinat rezistență.

În schimb, civilii ucraineni s-au pus în fața tancurilor, au blocat coloane de vehicule blindate cu mâinile goale și au cântat imnul național al Ucrainei în fața unor soldați ruși neliniștiți.

„Ei (civilii ucraineni) urlă injurii în fața unor bărbați înarmați. Am văzut fețele rușilor. Ei se simt foarte inconfortabil fiindcă nu se așteptau la așa ceva. Lor li s-a spus că ucrainenii sunt ținuți captivi de naziștii din mituri”, mai spune Kovzhun.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău