Soiurile autohtone de struguri prevalează pe plantațiile noi

  • 02 Februarie 2017 20:05
Soiurile autohtone de struguri prevalează pe plantațiile noi 
Gazeta de Sud

Pe parcursul anului trecut, în Moldova au fost plantate peste 570 de hectare cu viță de vie. Pe 55% din suprafețe au fost plantate soiuri de masă.

Directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Nicolae Ciubuc, a declarat într-o conferință de presă că în mare parte producătorii agricoli s-au axat pe soiuri autohtone, transmite IPN.

Lider este soiul „Moldova”, care acoperă 70% din suprafețe plantate cu struguri de masă. Cât privește soiurile tehnice, s-a optat în mare parte pentru „Feteasca” și „Rara Neagră”. Din Fondul de subvenționare pentru plantațiile viticole noi au fost alocate peste 10 milioane de lei.

Totodată, Nicolae Ciubuc a comunicat că pe parcursul anului trecut au fost înființate circa 3200 de plantații pomicole. În mare parte agricultorii au ales să planteze sâmburoase. Se atestă o scădere a suprafețelor cu meri din cauza embargoului rusesc, dar și a vulnerabilității merelor la îngheț.

Tot mai mulți producători investesc în plantații de căpșuni, coacăză, mure etc. Suma subvențiilor solicitate anul trecut pentru astfel de plantații a depășit patru milioane de lei, suprafața ajungând la circa 100 de hectare.

Și în ceea ce privește defrișarea plantațiilor cu termen de exploatare depășit sunt rezultate pozitive, susține directorul AIPA, Nicolae Ciubuc, dat fiind faptul că din 2015 a fost instituit mecanismul de subvenționare a agricultorilor care defrișează plantațiile vechi. Dacă inițial suma acordată era de cinci mii de lei pentru un hectar, anul trecut a crescut până la zece mii de lei per hectar. Datorită acestui suport s-a reușit creșterea suprafețelor defrișate de trei ori. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău