Soiuri de struguri de masă din SUA vor fi testate și multiplicate în R. Moldova

  • 08 Mai 2018 11:25
Soiuri de struguri de masă din SUA vor fi testate și multiplicate în R. Moldova

Nouă soiuri noi de struguri de masă de culoare neagră, apirene (fără semințe), care se bucură de cerere sporită pe piața internațională, au fost aduse în Republica Moldova din SUA de către proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.

Potrivit Moldpres, soiurile de struguri de masa urmează a fi testate la Institutul Științifico-practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare din Republica Moldova.

Specialistul comunicare, proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, Inga Burlacu, a precizat pentru MOLDPRES că majoritatea din aceste soiuri au fost elaborate la Universitatea Cornell din statul New-York, SUA și sunt cultivate de viticultorii americani în regiuni cu o climă similară celei din Republica Moldova. Institutul va fonda loturi demonstrative cu aceste soiuri, iar ulterior va fi evaluată valoarea lor din punct de vedere al aspectului strugurelui, dimensiunile bobițelor, rezistenței la boli.  Multiplicarea soiurilor noi și plantarea în câmp de către viticultorii moldoveni va fi posibilă după mai bine de 36 de luni, când va fi încheiată perioada de testare, iar soiurile noi performante vor fi introduse în Catalogul soiurilor de plante din Republica Moldova.

Diversificarea sortimentului soiurilor strugurilor de masă va spori competitivitatea producătorilor moldoveni pe piața internațională. Această inițiativă este în sinergie cu eforturile proiectului USAID/APM de a îmbunătăți producerea materialului săditor pentru vii, care este determinant în asigurarea calității și volumului recoltei.

Actualmente, în Republica Moldova se cultivă circa 20 mii de hectare de vii cu struguri de masă, dintre care 750 de hectare reprezintă vii moderne. Deși în catalogul soirilor de plante sunt înregistrate 42 de soiuri de struguri de masă, inclusiv șapte soiuri apirene, de culoare albă și neagră, cel mai cultivat rămâne a fi soiul Moldova, care a fost plantat pe 95% din viile noi înființate în 2017.

În anul 2017, volumul de struguri de masă recoltați în Moldova a atins o cotă maximă de circa 110 mii tone, dintre care peste 82 de mii de tone au fost exportate în 20 de state, preponderent în Federația Rusă, România, Belarus și Irak. Uniunea Europeană a oferit o cotă de 10 mii tone pe an, fără taxe vamale, pentru strugurii de masă produși în Moldova, care a fost depășită de exportatori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău