Șoferii implicați în accidente sunt supuși și testului pentru consumul de droguri

  • 28 Iunie 2017 11:46
Șoferii implicați în accidente sunt supuși și testului pentru consumul de droguri

Șoferii implicați în accidente, pe lângă testul la alcoolemie, sunt supuși și unui examen medical pentru a stabili dacă au consumat droguri. În ultimele luni ale anului curent, numărul persoanelor depistate cu consum de droguri și alte substanțe psihotrope este în creștere, fapt ce a contribuit și la majorarea numărului de accidente rutiere.

Solicitat de IPN, Gheorghe Roșior, șef secție examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate și naturii ei, din cadrul IMSP Dispensarul Republican de Narcologie, a declarat că șoferilor implicați în accidente rutiere li se prelevă două probe – de sânge și urină pentru a se stabili dacă au consumat alcool sau droguri. Pe parcursul primului semestru al anului curent, au fost înregistrați în stare de ebrietate 154 de persoane, iar 170 au săvârșit accidente rutiere sub influența drogurilor.

„De remarcat este și faptul că, dacă alcoolul are miros și semne ebrietății alcoolice persistă câteva ore și sunt evidente, atunci în cazul consumului de droguri manifestările clinice sunt mai puțin pronunțate. Astfel, drogurile se mențin în sânge 2-4 ore și după aceea se sedimentează în mușchi și în ficat”, a explicat expertul, menționând că acestea nu mai pot fi depistate în sânge și din aceste considerente se colectează urina pentru a identifica metaboliții.

Gheorghe Roșior a declarat că Dispensarul Republican de Narcologie, precum și publice spitale raionale dispun de posibilitatea de examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate și naturii ei. Acestea dețin expres-teste pentru identificarea consumului de alcool și droguri, precum și de utilaj de laborator pentru identificarea cantitativă a alcoolului și/sau drogurilor consumate.

Expertul a mai spus că au existat cazuri în care șoferii implicați în accidente rutiere, văzând că trebuie să fie supuși și testului pentru consumul de droguri, refuzau examinarea medicală. Printre conducătorii depistați pozitiv se numără și șoferi de taxi, șoferi de microbuz. A fost înregistrat și un șofer de troleibuz, precum și trei funcționari publici care au consumat medicamente cu efecte similare, respectiv nu aveau voie să șofeze.

În prezent în cadrul secției există teste-expres chiar și la 12 droguri, iar în curând vor fi achiziționate teste care vor identifica 20 de tipuri de droguri consumate.

Potrivit specialiștilor, efectele drogurilor sunt diferite. Printre acestea se numără starea de euforie, accelerarea vorbirii, anxietate, stări confuze, somnolență, disconfort, slăbiciune, agitație care ar putea degenera în depresie, agresivitate etc. Colaboratorii Inspectoratului Național de Patrulare, în cazul unor suspiciuni, în mod obligatoriu trebuie să conducă conducătorii auto la instituția medico-sanitară publică din apropiere pentru examinare medicală, inclusiv testarea pentru consumul de droguri sau stării de ebrietate provocate de consumul stupefiantelor, psihotropelor și medicamentelor cu efect similar acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:7,72 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău