Societățile comerciale din România, interesate să investească în R. Moldova

  • 28 Ianuarie 2022 10:55
Societățile comerciale din România, interesate să investească în R. Moldova

Republica Moldova se dezvoltă, se maturizează, iar societățile comerciale din România sunt interesate să investească în afacerile din R. Moldova. O opinie în acest sens a fost declarată de către Constantin Vieru, președinte Camerei de Comerț și Industrie Republica Moldova - România în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Întotdeauna indicatorii pe care o societate comercială îi urmărește spre expansiune sunt factori bancari, factori de stabilitate de stat și factori de context: zone economice libere, salariu minim pe economie mediu sau ridicat. Fiecare are niște criterii de evaluare. În momentul în care deja în R Moldova întâlnim bănci românești, întâlnim companii mari care se extind, hypermarketuri cunoscute, în viitorul foarte apropiat, din punct de vedere economic, există o creștere organică. E foarte ușor să te duci într-un loc în care se vorbește aceeași limbă. E foarte greu să înțelegi cultura unui alt stat și e foarte ușor să simți că te duci acasă. Asta e Republica Moldova. În România nu reușim să ne apreciem țara pentru că trecem prin niște greutăți și nu părăsim acest loc nici măcar pentru o secundă, să schimbăm unghiul de vedere. Republica Moldova se dezvoltă, Republica Moldova se maturizează. Din România există interes mai mare ca în ultimii ani pentru ce înseamnă mediul de afaceri, pentru ce înseamnă agricultură, terenuri, forță de muncă, pentru ce înseamnă să fii la mijlocul a două forțe: Estice și Vestice. Există interes să penetrezi mult mai multe țări decât Uniunea Europeană, dar trebuie să o faci atunci când îți permiți acel risc. Republica Moldova nu-și permite riscuri în acest moment. Trebuie să meargă pe o plajă sigură, într-o creștere constantă. Din România se vede că lucrurile evoluează în Republica Moldova, se vede profesionalismul persoanelor, deja mentalitatea, gândirea. Din păcate, pentru cetățenii Republicii Moldova care trăiesc zi de zi acolo sunt și anumite dezavantaje. Apartamentele nu mai costă cât costau înainte pentru că devin mult mai atractive. În schimb, modul de livrare s-a schimbat în ultimii ani. Acum din ce în ce mai multe construcții se fac la un finisaj aproape gata de a te muta în ele. O țară cu cât se dezvoltă mai mult, cu atât își adaugă plus valoare pe munca proprie și începi să vezi rezultate”, spune Constantin Vieru, potrivit sursei citate.

Relațiile economice dintre Republica Moldova și România sunt într-o dezvoltare permanentă, România fiind partenerul numărul unu pentru Republica Moldova. „Companiile din România sunt interesate, vor să se dezvolte în piață. Companiile din R. Moldova - reciproc. Eu le recomand tuturor: pentru a ajunge în Europa, folosește România ca pe o trambulină. Deja, economic vorbind, stăm bine. De la an la an, cu toate dificultățile televizate, lucrurile sunt într-o creștere. Cifrele spun că noi suntem mai integrați și mai apropiați și R. Moldova e mai apropiată de UE de la an la an cu principalul vector, cumva evident, România pentru că e nativ și ușor să faci acești pași”, spune Constantin Vieru, președinte Camera de Comerț și Industrie Republica Moldova - România.


În contextul crizelor (economice ori cea a gazelor cu care se confruntă în ultimul timp țările europene), acordul de liber schimb și potențialul zonei de comerț liber e ca o mână de ajutor pentru mediul afacerilor, în special pentru cel din Republica Moldova. „Un lucru important care este înțeles deja de mediul de afaceri e că în contextul acumulării mai multor crize, potențialul acordului de liber schimb și potențialul zonei de comerț liber trebuie de valorificat la maxim pentru că acordul de liber schimb vine cu instrumente, vine cu suport financiar, tehnic pentru mediul de afaceri din R Moldova ca acestea să poată deveni competitive, să poată crește și să poată ieși la export pe piața UE, care e una din cele mai mari piețe de consum din lume. Și statul are în acest context instrumente care să faciliteze accesul producătorilor autohtoni pe piețele externe”, declară directorul interimar ODIMM, Dumitru Pântea.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău