Societatea civilă și opoziția îndeamnă cetățenii la proteste zilnice
-
07 Mai 2017 15:00
Câteva sute de persoane s-au adunat duminică, 7 mai, în fața Parlamentului de la Chișinău pentru a protesta față de schimbarea sistemului electoral. Reprezentanții societății civile, a opoziției parlamentare și extraparlamentare au cerut ca cele două legi aprobate de parlament vineri în primă lectură - proiectul democraților privind votul uninominal și cel al socialiștilor care propun un sistem mixt - să fie retrase. Protestatarii au chemat cetățenii la proteste zilnice.
Participanții la acțiunea de protest anunțată pe rețelele de socializare, au cerut retragerea din Parlament a proiectelor , precum și demisia deputaților care au promovat proiectul. Ei au scandat, între altele, „Jos Guvernarea!”, „Dodon, la gunoi!”, „Dodon, tradător!”, “Plahotniuc, nu uita! pușcăria-i casa ta!”, “Dreptate!”.
Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu, a subliniat la rândul său că prin decizia adoptată vineri, 5 mai, de Parlament cetățenii sunt privați de dreptul de a schimba puterea pe cale pașnică, democratică, „asta înseamnă că ei se vor mențime la putere mult timp”.
„Rămânem fără democrație. Oamenii ăștia au trecut de toate liniile roșii și dacă ne oprim acuma, s-ar purea să nu mai avem șansa să întoarcem lucrurile pe făgașul correct încă mulți ani înainte.”
Totodată șefa organizației „Transparency International Moldova”, Lilia Carasciuc a precizat că protestul nu este al partidelor politice, ci al societății civile, care veghează cum își fac guvernanții „temele pe acasă”. În opinia ei, guvernarea actuală ia decizii „împotriva regulilor de joc, principilor democrației și transparenței”.
Este de datoria mea să le spun că, atunci când nu-și fac lecțiile, atunci când merg contra legislației, contra principiilor democrației, transparenței, responsabilității, este de datoria mea să le spun că nu e locul lor aici și trebuie să plece.
Cel care a lansat ințiativa protestului față legile privind schimbarea sistemului de vot protestului - directorul Institutului de Politici Publice Arcadie Barbăroșie, a afimat că proiectele de legi adoptate de parlament, sunt antidemocratice și neconstituțioanle, de aceea protestele trebuie să continue.
„Un proiect de lege care este antidemocratic, este în fond neconstituțional, este în fond împotriva intereselor noastre.”
Următorul protest este anunțat pentru luni la ora 17 în fața Parlamentului.
Legislativul a aprobat, vineri 5 mai, în prima lectură proiectul votului uninominal și cel al votului mixt, cele două inițiative legislative fiind ulterior comasate. Ambele proiecte au fost incluse pe agenda Legislativului ad-hoc, ele nefiind examinate anterior în comisiile parlamentare. Deputații comuniști și cei liberali nu au participat la dezbateri.