Societatea civilă, îngrijorată de atacurile fără precedent lansate de deputatul Bogdan Țîrdea

  • 24 Octombrie 2020 12:47
Societatea civilă, îngrijorată de atacurile fără precedent lansate de deputatul Bogdan Țîrdea

Societatea civilă, reprezentată de către Platforma Națională a Societății Civile din Parteneriatul Estic, precum și alte organizații, își manifestă îngrijorarea față de atacurile fără precedent la adresa organizațiilor nonguvernamentale, partenerilor de dezvoltare și democrației, lansate de către deputatul Bogdan Țîrdea. Într-o declarație emisă, se menționează că „acest atac constă în discreditarea, pe bază de falsuri și acuzații defăimătoare, a societății civile în ansamblul ei, dintre care ținta predilectă au fost organizațiile care lucrează cu precădere în domeniul apărării drepturilor omului, al reformei justiției, al combaterii corupției, al libertății presei, al reformelor pro-europene, al reformelor în domeniul social și medical”, transmite IPN.

ONG-urile menționează că deputatul socialist Bogdan Țîrdea a declanșat la 21 octombrie cel mai dur, complex și asumat atac frontal lansat de un politician moldovean la adresa Constituției, la adresa drepturilor și a libertăților fundamentale ale cetățenilor țării și la adresa modernizării statului nostru după modelul european. Potrivit semnatarilor Declarației, atacul deputatului socialist copiază tehnicile de dezinformare și de discreditare a adversarului, specifice regimurilor totalitare, înainte de a acționa pentru eliminarea lui.

„Dincolo de cifrele și informațiile false vehiculate despre ONG-urile atacate pentru susținerea tezelor sale și, deși pretinde că a făcut un studiu cu privire la societatea civilă din Republica Moldova, deputatul Bogdan Țîrdea nu a făcut nicio referire la așa-zisele „fundații de caritate” ale politicienilor care se implică în campaniile electorale ale acestora. Chiar și soția președintelui Igor Dodon are o astfel de fundație și este greu de crezut că o cercetare științifică serioasă putea să o ignore”, se menționează în declarație.

Organizațiile precizează că lansarea așa-zisei cărți printr-o conferință de presă în plină campanie electorală, cu puține zile înainte de alegerile prezidențiale, joacă și rolul unei diversiuni, pentru a distrage atenția publică de la recentele investigații apărute în mass-media despre președintele Igor Dodon și pentru a atrage societatea civilă în lupta politică, în pofida voinței ei.

„Noi, semnatarii acestei alerte publice, atragem atenția întregii societăți din Republica Moldova și partenerilor externi ai țării noastre că atacul deputatului Bogdan Țîrdea nu este doar un simplu exercițiu oratoric de inspirație totalitară, ci este un atac la adresa Constituției Republicii Moldova, a cadrului legal din Moldova, a ordinii de drept, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor moldoveni”, se spune în declarație.

Potrivit semnatarilor, organizațiile societății civile primesc finanțare externă pentru promovarea democrației și a drepturilor omului câtă vreme aceste domenii sunt insuficient funcționale în Republica Moldova. Odată ce Republica Moldova va fi o democrație funcțională, donatorii externi își vor reduce finanțarea pentru aceste domenii, așa cum s-a întâmplat și în alte state care au făcut tranziția de la totalitarism la democrație. Deci, politicienii care se opun democratizării Republicii Moldova sunt cei care transmit donatorilor că este nevoie să continue să sprijine procesul și societatea civilă.

Aceștia mai menționează că societatea civilă este o condiție necesară a unei democrații, oriunde în lume. Dacă cetățenii nu pot să se constituie în asociații și să lupte pentru temele care îi preocupă, atunci în acea țară nu există democrație. „Banii atrași de societatea civilă de la donatori au compensat de fapt goluri de finanțare pe care bugetul public atât de redus al Republicii Moldova nu ar fi putut să le acopere, permițând țării noastre să aibă acces la expertiză, servicii, proiecte, care altfel nu ar fi fost posibile. În plus, ONG-urile au direcționat o parte din acești bani veniți de la finanțatori către bugetul de stat, plătind taxe, și au creat locuri de muncă”.

ONG-urile semnatare solicită Parlamentului, Guvernului, președintelui Igor Dodon, PSRM și altor politicieni să se distanțeze și să se dezică de manipulările lansate de deputatul PSRM Bogdan Țîrdea și să nu le încurajeze sau să le preia. De asemenea, îi solicită clasei politice să oprească atacurile și defăimările împotriva societății civile. „Nu ONG-urile țin Republica Moldova în sărăcie și sub-dezvoltare, ci tocmai cei care se opun democratizării, reformei justiției, luptei cu corupția, respectării drepturilor și libertăților individuale”.

Semnatarii declarației sunt toate organizațiile membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, 92 la număr. Alte organizații semnatare sunt Amnesty International Moldova, Asociația Reporterilor de Investigație și Securitate Editorială „RISE Moldova”, AO „Media Alternativa”, Institutul de istorie orală din Moldova, Mold-Street.com, Ambasada Drepturilor Omului și Moldova.org.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău