Societatea civilă îndeamnă cetățenii să iasă la protest în fiecare zi

  • 08 Mai 2017 12:21
0%
00:00:00
00:00:00

Societatea civilă îndeamnă cetățenii să participe la acțiuni zilnice de protest împotriva modificării sistemului electoral aprobată vineri în prima lectură de deputații din majoritatea parlamentară precum și de cei socialiști.

Reprezentanții mai multor ONG-uri care au semnat vineri, 5 mai, și o declarație împotriva modului în care a fost votate inițiativele legislative ale PD și PSRM au prezentat mai multe încălcări de procedură. dar au atras atenția și la pericolul pe care îl comportă pentru democrația din Republica Moldova modificarea regulilor de joc în condiții netransparente. 

Problema Republicii Moldova nu este în sistem ci în politicieni care trebuie schimbați,  susține președintele Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea. Legea votată în Parlament este menită să mențină la putere două partide politice, ceea ce reprezintă un pericol pentru Republica Moldova.

Dacă și s-a dorit modificarea legislației electorale, trebuia mai întâi să fie rezolvate alte probleme, iar noul sistem electoral, în mod normal, ar trebui aplicat doar după alegerile parlamentare din 2018, a menționat directorul executiv al Asociației Promo-Lex, specializată  în legislația electorală, Ion Manole.

Societatea civilă îndeamnă oamenii să manifeste împotriva modificării sistemului electoral și avertizează în privința unor posibile ample acțiuni de protest. 

Amintim că vineri deputații socialiști, democrați și cei din grupul popular european au votat comasarea a două proiecte existente de modificare a sistemului electoral – sistemul uninominal și cel mixt. Mai mulți experți și politicieni au condamnat modul în care a avut loc votul în Parlament.

Societatea civilă, împreună cu unii lideri politici a organizat și ieri un flash-mob în fața Parlamentului, iar următoarea acțiune a fost anunțată pentru astăzi, la ora 17.00.

Într-o reacție a Partidului Democrat, societatea civilă este acuzată că ar fi politizată, iar formațiunea menționează că peste 850 de mii de persoane ar fi semnat în favoarea modificării sistemului electoral.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău