Societatea civilă, despre „amnistia capitalurilor”: Tentativă de a LEGALIZA averile dobândite ILEGAL
-
12 Decembrie 2016 18:05
Societatea civilă critică dur inițiativa unui grup de deputați ai Partidului Democrat, printre care și Președintele Parlamentului, Andrian Candu, privind o așa-numită „amnistie” a capitalurilor nedeclarate.
29 de organizații neguvernamentale, semnatare ale unui apel adresat Parlamentului, consideră inadmisibilă adoptarea proiectului de lege privind liberalizarea capitalurilor și a celui privind stimularea financiară, care, în opinia lor, subminează eforturile anticorupție și descurajează contribuabilii și funcționarii onești.
Proiectele respective le-ar putea permite persoanelor fizice și celor juridice să-și legalizeze bunurile mobile și imobile, sumele de bani, întreprinderile sau părțile din capitalul unor firme pe care le dețin în proprietate fără să le fi declarat oficial, dacă o fac până la data de 15 aprilie 2017 și achită 2% din valoarea acestora în favoarea statului.
Organizațiile non-guvernamentale constată că aceste inițiative vor duce la o amnistiere totală a persoanelor care și-au însușit averi în mod ilegal, în special pentru funcționarii publici, dar și faptul că proiectele nu sunt bazate pe evidențe și nu prezintă impactul economic, administrativ și fiscal.
„Această inițiativă reduce la zero eficiența Pachetului de integritate, votat de Parlament cu doar câteva luni în urmă și raportat de autorități ca fiind un mare succes în combaterea corupției”, se arată într-un comunicat difuzat de autorii apelului. Ei precizează că această inițiativă le va permite demnitarilor corupți să își păstreze funcțiile publice și îi descurajează funcționarii și contribuabilii onești.
De cealaltă parte, deputatul PD Sergiu Sîrbu, care este unul dintre autorii proiectelor, a declarat pentru Radio Chișinău că membrii societății civile ar fi înțeles greșit scopul inițiativelor.
Potrivit lui Sârbu, averile dobândite în mod ilegal nu ar cădea sub incidența acestei legi, a cărei scop ar fi lupta cu economia subterană și evaziunea fiscală.
Deputatul a mai spus că proiectele le sunt adresate, în primul rând, cetățenilor care dețin sume de bani în numerar nedeclarate, referindu-se la cei care au venituri provenind din munca peste hotare. De asemenea, vor fi iertate penalitățile istorice agenților economici care nu au datorii curente, a adăugat Sergiu Sîrbu.
Printre organizațiile non-guvernamentale care critică această inițiativă se numără Centrul de Resurse Juridice, Asociația Micului Business, IDIS Viitorul, Expert-Grup, Transparecy Internațional Moldova și altele. ONG-urile au mai amintit și de faptul că în perioada 2007-2008 guvernanții de atunci au aplicat o amnistie fiscală și a capitalurilor, bugetul fiind lipsit de circa 4 miliarde de lei.