Societatea civilă contestă așa numitul proiect de lege ”Big Brother”

  • 14 Februarie 2017 16:55
0%
00:00:00
00:00:00

Proiectul așa-numitei legi ”Big Brother” prin care se dorește o supraveghere sporită a internetului este contestat de societatea civilă care consideră cu unele prevederi ale acesteia ar putea impune cenzura în rețea.

Experții locali de la Asociația Promo-LEX și de la Centrul de Resurse Juridice au solicitat și expertiza Centrului Internațional de Drept Necomercial, care a punctat mai multe lacune în proiectul inițiat de Ministerul Afacerilor Interne. 

Societatea civilă este îngrijorată că această lege putea fi afecta libertatea de exprimare, pentru că organele de drept vor putea efectua interceptări și investigarea datelor informatice pentru un număr extins de infracțiuni, fapt ce ar lăsa loc de abuzuri. De asemenea, se lărgesc competențele organelor de drept în domeniul informatic, iar unele acțiuni speciale de investigație ar putea fi efectuate fără autorizația judecătorului de instrucție, a subliniat expertul Vadim Vieru de la Asociația Promo-LEX,

”Nu sunt prevăzute garanții de respectare a dreptului la viață privată și la libertatea de exprimare. De exemplu, proiectul de lege prevede posibilitatea furnizorului de a sista accesul la toate adresele IP. Proiectul de lege nu prevede cum are loc sistarea, dacă există control judiciar sau alte garanții care nu ar permite abuzuri”, a declarat Vadim Vieru.

Nadejda Hriptievschi, expert al Centrului de Resurse Juridice a menționat că organele de ordine au nevoie de instrumente eficiente pentru a combate infracțiunile cibernetice și pornografia infantilă, dar acestea nu trebuie să afecteze drepturile cetățenești.

”Proiectul de lege prevede o serie de măsuri de investigație noi, extinderea aplicării măsurilor de investigație asupra unui șir foarte larg de infracțiuni și noi vrem să ne asigurăm că aceste competențe sunt rezonabile”, a declarat Nadejda Hriptievschi.

Unul dintre autorii proiectului, Veaceslav Bădărău, ofițer de investigații al Centrului de combatere a crimelor informatice, a menționat că proiectul va fi revăzut și că scopul acestuia este de protecție a mediului virtual față de infracțiunile cibernetice.

”Pentru a elimina toate lacunele din proiectul de lege, a fost expediat spre expertizare la Comisia de la Veneția și vă asigur că toate propunerile vor fi luate în calcul, pentru ca această lege să ne acorde instrumentele necesare în combaterea criminalității cibernetice”, a declarat Veaceslav Bădărău.

Experții au mai solicitat re-examinarea acestui proiect în Guvern, pentru a putea fi îmbunătățit și pentru eliminarea prevederilor care pot fi interpretate prea larg.

Proiectul numit și ”Legea Big Brother”, a fost elaborat în 2013. În 2016 a fost aprobat de Guvern, iar până în luna martie 2017 este așteptată o opinie a Comisiei de la Veneția, înainte de dezbaterea în Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău