Socialistul luxemburghez Marc Angel, ales vicepreședinte al Parlamentului European în locul Evei Kaili

  • 18 Ianuarie 2023 16:01
Socialistul luxemburghez Marc Angel, ales vicepreședinte al Parlamentului European în locul Evei Kaili

Parlamentul European l-a ales miercuri pe eurodeputatul socialist luxemburghez Marc Angel în funcția de vicepreședinte, în locul grecoaicei Eva Kaili, arestată într-un caz de corupție, transmit AFP și EFE citat de agerpres.ro.

Parlamentul European numără 14 vicepreședinți, cărora președintele, în prezent malteza Roberta Metsola, le deleagă anumite misiuni și care pot prezida dezbaterile și ședințele de vot.

La câteva zile după încarcerarea sa în Belgia, Eva Kaili a fost demisă din funcția de vicepreședinte al PE și exclusă din grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D).

Miercuri, în urma unui vot secret în hemiciclul de la Strasbourg, luxemburghezul Marc Angel, 59 ani, eurodeputat din 2019 și membru al grupului S&D, a fost ales vicepreședinte în locul ei, cu 307 voturi pentru, în turul al doilea de scrutin.

Alături de Marc Angel au mai candidat italianca Annalisa Tardino (grupul Identitate și Democrație, extrema dreaptă), care a obținut 185 voturi, și ecologista franceză Gwendoline Delbos-Corfield (98 voturi).

Primul grup parlamentar, cel al PPE (dreapta), și cel de-al treilea, Renew (centriști și liberali), nu au prezentat candidați proprii, în urma unui acord politic de repartizare a anumitor funcții politice între partide.

Autoritățile belgiene au inculpat patru persoane, printre care eurodeputata elenă Eva Kaili, fostă vicepreședinte a PE, și fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, sub acuzația de primire de bani lichizi și cadouri din partea Qatarului pentru a influența luarea deciziilor referitoare la emirat, care a respins acuzațiile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
37,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:2,06 m/s
Tue
33
Wed
33
Thu
32
Fri
28
Sat
26
Arhivă Radio Chișinău