Socialiștii vor înainta Parlamentului săptămână viitoare un proiect prin care vor cere demisia a trei judecători ai Curții Constituționale

  • 18 Aprilie 2021 12:13
Socialiștii vor înainta Parlamentului săptămână viitoare un proiect prin care vor cere demisia a trei judecători ai Curții Constituționale

Socialiștii vor înainta Parlamentului săptămână viitoare un proiect prin care vor cere demisia a trei judecători ai Curții Constituționale.

Președintele fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, se declară sigur că „vor fi suficienți deputați” cară se voteze pentru demisia magistraților Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, transmite Ziarul de Gardă, cu referire la declarațiile acestuia la o emisiune televizată. Deputatul socialist a declarat că proiectul este la etapa de elaborare și va fi gata spre înregistrare și examinare la Parlament săptămâna viitoare.

„Proiectul este la etapa de lucru. Săptămâna viitoare va fi prezentat plenului Permanentului și vor fi deputați suficienți care să voteze pentru el. Mai apoi, urmează pașii juridici. Noi vom demonstra că dreptul constituțional există în R. Moldova și Parlamentul poate să îl apere de trei persoane care, după părerea noastră, au uzurpat puterea de stat”, a declarat Corneliu Furculiță la REN TV Moldova.

Deputații socialiști, conduși de Igor Dodon, au anunțat vineri, 15 aprilie, că vor cere demisia a trei judecători ai Curții Constituționale, acuzându-i de uzurparea instituției constituționale, după avizul CC prin care s-a constatat că există circumstanțe privind dizolvarea Parlamentului.

În replică, președinta Înaltei Curți, Domnica Manole, a emis o declarație în care a acuzat presiuni din partea socialiștilor. „Exercitarea oricărei forme de presiune asupra judecătorilor Curții Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât și ca un act de răzbunare pentru soluțiile adoptate, este inadmisibilă”, se arată în reacția oficială a președintei CC. Domnica Manole subliniază că asemenea acțiuni sunt incompatibile cu respectarea statului de drept, a autorității Curții și a supremației Constituției.

„Politicienii maturi trebuie să țină cont de implicațiile adverse, profunde și de lungă durată pentru stat al unui asemenea tip de atacuri la adresa judecătorilor constituționali. Prin urmare, cine are cultura constituționalismului, trebuie să respecte soluțiile Curții”, a punctat Domnica Manole. Ea a reamintit că „judecătorii Curții Constituționale îndeplinesc rolul esențial de gardieni ai Constituției și ai valorilor ei, iar Curtea Constituțională este un arbitru al separației puterilor”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău