Socialiștii Vlad Bătrîncea și Vasile Bolea au depus la Curtea Constituțională o sesizare cu privire la reforma învățământului superior

  • 12 August 2022 13:59
Socialiștii Vlad Bătrîncea și Vasile Bolea au depus la Curtea Constituțională o sesizare cu privire la reforma învățământului superior

Deputații socialiști Vlad Bătrîncea și Vasile Bolea , membri ai fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, au depus, astăzi, la Curtea Constituțională, o sesizare cu privire la reforma învățământului superior.

Aceștia au contestat proiectul aprobat de Guvern prin care mai multe instituții ale învățământului superior au fost reorganizate prin absorbție .Potrivit deputaților socialiști, prin instituirea acestei reforme au fost încălcate o serie de prevederi legale, în primul rând dreptul cetățenilor la educație.

Potrivit proiectului aprobat de Guvern, USM va absorbi 14 entități de învățământ și cercetare; UTM urmează să absoarbă patru entități, inclusiv Universitatea Agrară. Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” va absorbi trei instituții, inclusiv Universitatea de Stat din Tiraspol, evacuată din Transnistria în 1992 la Chișinău.

Reforma universităților va costa aproximativ  de 700 de milioane de lei, potrivit proiectului. Banii vor fi îndreptați pentru modernizarea universităților.

Guvernul justifică reforma universitară prin faptul că numărul studenților a scăzut dramatic în ultimii ani, apreciind că „prea multe instituii de învățământ concurează pentru numărul de studenți în scădere”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău