Socialiștii susțin că urmează scumpirea energiei electrice. Autoritățile spun că vor obține un preț mai mic de import

  • 29 Noiembrie 2016 13:50
Socialiștii susțin că urmează scumpirea energiei electrice. Autoritățile spun că vor obține un preț mai mic de import

Tariful la energia electrică ar urma să crească semnificativ în 2017, urmare a unui Aranjament dintre Ministerul Economiei și principalul furnizor de energie electrică din Republica Moldova care prevede recuperarea unor devieri tarifare, susțin deputații socialiști.

Autoritățile declară însă că vor obține un tarif mai mic de import, astfel ca să nu există majorări semnificative. 

Deputații socialiști fac referire la Aranjamentul semnat în luna iunie de Ministerul Economiei și Gas Natural Fenosa care prevede recuperarea devierilor tarifare acumulate anterior și care urmează a fi achitate pe parcursul a patru ani, începând cu 1 ianuarie 2017. Aceste devieri vor fi incluse în tarife, care, astfel, vor crește semnificativ. Socialiștii cer Agenției Naționale pentru Reglementare în Energie să nu recunoască acest acord și să organizeze un audit la companiile energetice.

Reprezentanții ANRE nu au fost de găsit pentru a comenta aceste declarații și solicitări. Ministrul economiei Octavian Calmâc a declarat anterior că acest aranjament a fost necesar în situația în care furnizorii acumulau datorii din cauza tarifelor care nu le acopereau cheltuielile. El însă a menționat că autoritățile intenționează să obține un tarif mai mic de import la energia electrică, astfel ca tarifele să nu crească semnificativ.

Potrivit Aranjamentului semnat în luna iunie suma devierilor tarifare va constitui circa 1,75 miliarde de lei și va fi recuperată într-o perioadă de 4 ani, cuprinsă între 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2020, prin intermediul tarifelor de distribuție și furnizare a energiei electrice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău