Socialiștii și comuniștii nemulțumiți că diaspora din CSI nu ar fi suficient reprezentată la postul public de radio și televiziune. Directorul instituției răspunde cu emisiunile despre deportați
-
25 Mai 2023 14:20
Crearea site-urilor noi pentru radio și televiziune, creșterea cu trei pătrimi a numărului utilizatorilor unici, renovarea a două studiouri, realizarea a 20 de emisiuni radiofonice originale și diverse parteneriate. Sunt doar câteva din acțiunile incluse în raportul de activitate al Companiei ”Teleradio- Moldova” pentru anul 2022, aprobat astăzi de către Parlament. Șeful companiei publice, Vlad Țurcanu s-a referit și la parteneriatele încheiate cu posturile publice de radio și televiziune din România, cu ambasade la Chișinău, dar și la un acord de colaborare cu BBC, în valoare de 23 de milioane de lei, transmite Radio Chișinău.
Directorul general al Teleradio-Moldova, Vlad Țurcanu a vorbit în plenul Parlamentului despre principalele rezultate, dar și despre planurile de reformare a instituției care își propune să fie una reprezentativă pentru societatea din Rep. Moldova.
El a menționat că unul din obiectivele principale ale serviciilor publice de televiziune și radio este atragerea publicului tânăr. Vlad Țurcanu s-a referit la felul în care războiul din Ucraina a schimbat inclusiv rolul crucial pe care postul public de radio și televiziune îl are în prezent în societatea din Rep. Moldova.
„Încercăm să privim mai departe decât este prezentul pentru a atrage pe platformele noastre publice, tinerii. De ce este important acest lucru? Pentru că războiul din Ucraina a schimbat radical percepția asupra rolului institușiei publice. Noi spunem că ceea ce pentru posturile comerciale este o opțiune, pentru noi este o misiune. Și anume, tratarea evenimentelor geo-politice și a intereselor Rep. Moldova este în primul rând în dreptul radioului și televiziunii publice și a tuturor celorlalte platforme” a declarat Vlad Țurcanu
Deputatul Blocului Socialiștilor și Comuniștilor, Adrian Albu s-a arătat nemulțumit că la postul public de radio și televiziune nu este suficient reprezentată diaspora din statele CSI.
„Avem noutăți și din Europa, și din America dar totuși avem și diasporă în CSI, care tot au tradiții frumoase. Îmi apare o singură întrebare, de ce această parte a diasporei nu este luată în calcul? Nu este promovată, nu sunt noutăți despre ei. Mi se creează impresia că tot ce e legat de CSI se încearcă a fi dat uitării ” a declarat Adrian Albu.
În replică, Vlad Țurcanu a menționat că nu s-a făcut un raport de evaluare pe acest subiect, dar a făcut referire la o serie de emisiuni despre românii basarabeni, victime ale represiunilor sovietice, deportați în Siberia sau în îndepărtatul Kazahstan, sugerând că se prea poate că numărul acestor emisiuni ar fi insuficient.
„Cu siguranță aveți dreptate. Avem în întinderea din Siberia zeci de mii de vorbitori de română sau chiar cetățeni de a-i noștri. Eu îmi amintesc unele emisiuni realizate, dar nu știu dacă ponderea lor într-adevăr este foarte mare. În orice caz, eu îmi amintesc despre emisiunile pe care le-au realizat unii istorici, sau colegi jurnaliști în zonele în care au fost deportați moldoveni, imediat după război, sau mai târziu, prin alte metode mai sofisticate. Și m-ar interesa să aud cum trăiește și ce gândește un moldovean aflat la Norilsk sau Kasahstan ” a declarat Vlad Țurcanu
Deputații din opoziția socialist comunistă l-au acuzat totodată pe directorul Teleradio Moldova că instituția pe care o conduce ar favoriza Guvernarea, la care Vlad Țurcanu a venit cu un raport despre proporționalitatea reprezentării atât a partidelor de opoziție cât și a celor de la putere.
Vlad Țurcanu a spus că nu-i convine ca Teleradio-Moldova să fie percepută ca o instituție care ține cu guvernarea sau un alt actor politic, menționând că acordul cu BBC va ajuta și mai mult la profesionalizarea jurnaliștilor de la serviciul public.