Socialiștii se declară împotriva inițiativei lui Plahotniuc, însă votul uninominal este înscris în programul lor

  • 07 Martie 2017 16:01
Socialiștii se declară împotriva inițiativei lui Plahotniuc, însă votul uninominal este înscris în programul lor

Președintele Igor Dodon este sprijinit de PSRM în ceea ce privește inadmisibilitatea trecerii la sistemul de vot uninominal. Într-un comunicat de presă remis de formațiune se spune că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova se pronunță împotriva modificării sistemului electoral în forma propusă de liderul PD, Vlad Plahotniuc, transmite IPN.

În opinia socialiștilor, la momentul actual, alegerile pe circumscripții uninominale vor conduce la trecerea Parlamentului sub controlul total al regimului de la guvernare. Plus la aceasta, sistemul de revocare a deputaților, pe lângă avantaje, are și lacune – oricare deputat, care a devenit indezirabil pentru regimul de la guvernare, poate fi lipsit de mandat.

Socialiștii cred că actualul sistem necesită mai multe reforme și schimbări profunde, în primul rând în ceea ce ține de asigurarea accesului la exercitarea dreptului constituțional de participare la alegeri pentru cetățenii moldoveni care locuiesc în Transnistria și peste hotare. PSRM susține poziția președintelui Igor Dodon în această privință, făcând trimitere la multiplele apeluri de majorare a numărului secțiilor de votare în Transnistria și în afara Republicii Moldova.

De asemenea, socialiștii susțin inițiativa lui Igor Dodon de reducere a numărului de deputați de la 101 la 71, remarcând că acest subiect a fost abordat de cetățeni în cadrul mai multor întâlniri cu deputații și consilierii, în întreaga țară.

Trecerea la sistemul electoral uninominal pune în pericol instituția partidelor și parlamentarismul în Republica Moldova, se spune în comunicatul socialiștilor. Fracțiunea parlamentară a PSRM face apel către deputați să nu sprijine această inițiativă și să utilizeze toate resursele informaționale, umane și organizatorice pentru a informa cetățenii Republicii Moldova despre pericolele și riscurile pe care le conține aceasta.

Menționăm, totodată, că în programul PSRM se menționează că formațiunea pledează pentru ca 50% din deputați să fie aleși în circumscripții uninominale, potrivit Deschide.md

„Partidul Socialiștilor va iniția modifcarea legislației electorale. Pledăm pentru ca 50% din deputați să fie aleși în circumscripții uninominale, și pentru ca pragul de acces a partidelor în Parlament să fie redus până la 4%. În cadrul Parlamentului Republicii Moldova trebuie să fie stabilite cote permanente pentru reprezentanții Transnistriei și Găgăguziei”, se menționează în statului PSRM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău