Socialiștii europeni cer să se păstreze „echilibrul politic” după demisia lui Martin Schulz

  • 24 Noiembrie 2016 16:59
Socialiștii europeni cer să se păstreze „echilibrul politic” după demisia lui Martin Schulz

Președintele grupului socialist din Parlamentul European, Gianni Pittella, a cerut joi să se respecte 'principiul echilibrului politic' în instituțiile europene după anunțul președintelui PE, Martin Schulz, că va părăsi acest post, relatează agenția EFE.

Plecarea lui Schulz de la conducerea legislativului european va deveni efectivă începând din data de 16 ianuarie, când plenul PE se va pronunța prin vot asupra succesorului său, scrie AGERPRES.

Conform unei înțelegeri încheiate după scrutinului europarlamentar din 2014 între principalele două grupuri europarlamentare — grupul Partidului Popular European (PPE) și grupul Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților Europeni (S&D) — socialiștii ar trebui să cedeze popularilor președinția Parlamentului European (PE) la jumătatea legislaturii, adică în ianuarie 2017.

Dar popularii mai dețin și președinția Comisiei Europene și pe cea a Consiliului European, iar preluarea și a conducerii PE ar însemna ca toate cele trei instituții europene de bază să fie conduse de o singură familie politică, lucru neagreat de socialiști.

'Decizia lui Martin Schulz va schimba drastic jocul forțelor politice în instituții. Problema politică este deschisă', a adăugat Pittella, care consideră că 'un monopol al dreptei în instituțiile europene ar fi inacceptabil'.

În ceea ce privește viitorul politic al lui Schulz, care a anunțat că va reveni în politica internă germană, Gianni Pittella a estimat că 'datorită experienței sale și devotamentului său inegalabil față de valorile europene' el va juca un rol decisiv în 'succesele viitoare ale SPD (Partidul Social-Democrat german, n.r.) și ale familiei socialiste în Europa'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău