Socialiștii din CMC vor strânge semnături pentru un referendum privind Stadionul Republican

  • 08 Aprilie 2022 14:57
Socialiștii din CMC vor strânge semnături pentru un referendum privind Stadionul Republican

Consilierii Partidului Socialiștilor din Consiliul municipal Chișinău inițiază un referendum la care vor să afle opinia chișinăuienilor cu privire la soarta Stadionul Republican din capitală. Potrivit lor, transmiterea Stadionului în 2018 „de către regimul lui Plahotniuc” Ambasadei SUA pentru construcția unui nou complex de clădiri nu reprezintă decât „mită voalată”, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, susținută în fața Stadionului, consilierul Victor Poleacov a declarat că fracțiunea municipală a decis să formeze un grup de inițiativă pentru organizarea referendumului. Grupul va începe colectarea semnăturilor necesare, și anume nu mai puțin de 10% din numărul de locuitori cu drept de vot. Potrivit lui, pentru colectarea semnăturilor sunt prevăzute de la 30 până la 60 de zile din momentul înregistrării oficiale a grupului de inițiativă.

Consilierul municipal Dinarii Cojocaru a subliniat faptul că dreptul de proprietate asupra Stadionului Republican trebuie să fie stabilit doar printr-un referendum. În opinia sa, pe acest teren ar trebui construite doar obiective sportive și culturale.

Un al consilier, Alexandr Odințov, a menționat că Stadionul Republica a fost construit în anul 1951, iar de-a lungul timpului mai multe generații de sportivi renumiți au stabilit aici recorduri. Stadionul are nu doar o semnificație sportivă, dar și istorică, și culturală pentru Chișinău.

Potrivit consilierului, „în anul 2018, regimul lui Plahotniuc a votat legea cu privire la transmiterea teritoriului stadionului, cu suprafața de 5,18 hectare, Ambasadei SUA, pentru construcția unui nou complex de clădiri”. În opinia sa, acest lucru reprezintă „mită voalată”, dată de Plahotniuc americanilor cu scopul de „a cumpăra” loialitatea acestora față de regimul său. În timp ce se afla la guvernare, Partidul Socialiștilor a anulat legea cu privire la transmiterea stadionului către partea americană. Prin decizia Curții Constituționale, abrogarea legii a fost anulată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău