Social-democrații, Verzii și Liber-Democrații au anunțat că au ajuns la un acord preliminar în vederea formării unui guvern în Germania

  • 15 Octombrie 15:24
Social-democrații, Verzii și Liber-Democrații au anunțat că au ajuns la un acord preliminar în vederea formării unui guvern în Germania

Social-democrații (SPD), care au obținut cel mai bun scor în alegerile din Germania, Verzii și Liber-Democrații (FDP) au anunțat vineri că au ajuns la un acord preliminar în vederea formării unui guvern, relatează AFP, Reuters și DPA.

"Am reușit efectiv să ne punem de acord asupra unui document. Este un rezultat foarte bun, asta arată cu claritate că un guvern poate fi format în Germania", a declarat social-democratul Olaf Scholz, probabil viitor cancelar, în cadrul unei declarații de presă împreună cu liderii partidelor ecologist și liberal.


"Un nou început este posibil cu cele trei partide", a mai spus Scholz.

Potrivit unui draft de document consultat de Reuters, cele trei partide s-au pus de acord asupra unor puncte majore, printre care și renunțarea la centralele pe cărbune până în 2030.

De asemenea, ei au convenit ca 2% din suprafață să fie folosită pentru turbine eoliene pe pământ, ca pe toate acoperișurile adecvate să se instaleze panouri solare și ca timpul pentru acordarea permiselor necesare să se reducă la jumătate, se menționează în draft.

De asemenea, relatează AFP, social-democrații, ecologiștii și liberalii vor să mențină limitările la datoria publică înscrise în constituția națională și au promis să nu mărească impozitele.

Cele trei partide vor să crească investițiile în următorii ani, dar "în cadrul frânei pentru îndatorare constituționale" germane, care limitează strict posibilitățile de deficit public.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,96
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:0,45 m/s
Tue
7
Wed
3
Thu
5
Fri
9
Sat
6

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău