"Șocat" de tragedia de lângă Chicago, Joe Biden spune că va continua lupta împotriva violenței cu arme de foc

  • 05 Iulie 2022 08:39

Un individ înarmat a deschis focul luni cu o "armă puternică" într-un oraș din apropiere de Chicago, omorând cel puțin șase persoane și răspândind panică în cursul unei parade de 4 iulie, înainte de a fugi, notează AFP, citată de Agerpres.

Tragedia, într-o țara aflată încă sub șocul unei recente serii de atacuri armate, a avut loc în jurul orelor 10.15 (15.15 GMT) în Highland Park, o suburbie selectă a metropolei situate în nordul Statelor Unite. Cel puțin 24 de răniți au fost luați în îngrijire de serviciile de urgență.

Sute de polițiști au fost desfășurați în acest oraș cu 30.000 de locuitori, situat pe malul lacului Michigan, pentru a-l găsi pe autorul focurilor de armă, un tânăr alb care nu a fost identificat deocamdată.

Afirmând că este "șocat", președintele democrat Joe Biden a promis într-o comunicat ca va continua lupta împotriva "epidemiei de violență comisă cu arme de foc" după această nouă vărsare de sânge.

Dimineață devreme, sute de oameni, printre care multe familii cu copii, își ocupaseră locurile pe trotuarele din Highland Park pentru a participa, ca peste tot în Statele Unite, la tradiționala paradă de 4 iulie, o zi de sărbătoare la începutul verii.

În timp ce fanfarele liceelor defilau pe străzi, o rafală de tiruri a răsunat. "Am auzit aproximativ 50 de focuri de armă, cu toții am crezut ca sunt focuri de artificii", a comentat pentru CNN o femeie care a asistat la tragedie, Zoe.

"La un moment dat, am văzut o fată plină de sânge, nu mai văzusem așa ceva niciodată", a adăugat ea, descriind o "mare de panică în care oamenii cădeau unul după altul".

Tirurile și busculada au făcut multe victime. "La ora actuală, știm că cel puțin șase persoane au murit" și "că 24 au fost transportate la spital", a declarat primarul orașului, Nancy Rotering, într-o conferință de presă.

"În timp ce ne adunasem pentru a ne sărbători libertatea, trebuie să deplângem tragica pierdere de vieți și să trecem peste teroare", a subliniat ea.

A fost găsită o pușcă "puternică", dar suspectul, "considerat înarmat și periculos", este în libertate, a precizat poliția care a cerut populației să stea la adăpost până la arestarea lui.

"Au fost găsite dovezi legate de o armă de foc pe acoperișul unui magazin din apropiere", a declarat Christopher Covelli, un purtător de cuvânt al poliției comitatului, dând de înțeles ca atacatorul a acționat de la acea înălțime.

Individul "are aproximativ 18 până la 20 de ani, părul lung și negru și un tricou alb sau albastru", a informat un responsabil al poliției locale Chris O'Neill, făcând apel la public să trimită toate fotografiile și înregistrările video ale tragediei pentru a ajuta la identificarea acestuia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău