Soarta unei balene cenușii, rătăcite în Marea Mediterană, îngrijorează biologii

  • 07 Mai 2021 15:49
Soarta unei balene cenușii, rătăcite în Marea Mediterană, îngrijorează biologii

O tânără balenă cenușie rătăcită în Marea Mediterană, la mii de mile depărtare de habitatul său natural din Oceanul Pacific, încearcă cu disperare să se întoarcă acasă, însă biologii sunt îngrijorați că exemplarul ar putea să nu supraviețuiască, informează Reuters.

Balenele cenușii migrează de obicei de-a lungul coastei de vest a SUA, însă biologii cred că odată cu încălzirea globală care deschide rute nordice, cetaceul s-a rătăcit și a ajuns în Oceanul Atlantic.

Numită "Wally" de biologi, balena are circa doi ani și opt metri lungime, însă pierderea sa rapidă în greutate este o sursă de îngrijorare pentru specialiști, deoarece animalul nu poate găsi în Mediterana nevertebratele care constituie sursa sa normală de hrană în adâncurile Pacificului.

"Suntem foarte îngrijorați pentru viitorul său, în condițiile în care cantitatea sa de grăsime - combustibilul său pentru a călători - a scăzut foarte mult. Cetaceul este epuizat, doar piele și os. Nu l-am văzut mâncând de când am început să-l monitorizăm", a declarat Eric Hansen, șeful Agenției pentru biodiversitate din sudul Franței.

Wally a intrat în Marea Mediterană prin strâmtoarea Gibraltar și a urmat coasta marocană înainte de a ajunge la țărmurile italiene și de aici la cele franceze, a precizat Hansen.

Deplasându-se circa 80 - 90 de kilometri pe zi, balena urmărește acum îndeaproape țărmurile sudice ale Franței și se apropie de coasta spaniolă.

"Încearcă să intre în porturi, ca pentru a găsi o cale de ieșire. Strategia sa ar trebui să funcționeze și sperăm să se poată întoarce în
Gibraltar în aproximativ o săptămână", a adăugat Hansen.

Cu câteva zile în urmă, Wally s-a prins într-o plasă de pescuit în largul regiunii Camargue, dar a reușit să se elibereze.

Este doar a doua oară când biologii observă o balenă în Mediterana, ultima dată fiind în 2010.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău