SMURD va fi extins în Republica Moldova până în 2020

  • 08 August 2016 13:36
SMURD va fi extins în Republica Moldova până în 2020

Serviciul Mobil de Urgență de Reanimare și Descarcerare – SMURD, va fi extins în Republica Moldova până în 2020.

 În această perioadă, Republica Moldova va beneficia de ambulanțe și autospeciale de descarcerare noi, precum și de piste pentru elicoptere. Valoarea totală a proiectului este de 10 milioane de euro, bani care vor fi alocați din fonduri europene.

Republica Moldova va beneficia în cadrul proiectului de 10 ambulanțe, 4 autospeciale de descarcerare, 4 piste de aterizare a elicopterelor și 2 departamente de urgență, iar în România va fi deschis un Centru de Instruire. Proiectul urmează să fie realizat până în anul 2020, iar valoarea acestuia este de 10 milioane euro, fiind finanțat de Uniunea Europeană.

De asemenea, s-a discutat posibilitatea ca elicopterele SMURD să poată interveni chiar în zonele de accident și pe trasee, pentru a reduce timpul de răspuns. În localitatea Haragâș, din raionul Cantemir, unde la începutul acestei veri s-a prăbușit un elicopter SMURD, la 1 decembrie 2016 va fi dezvelit un monument în memoria celor 4 membri ai echipajului căzuți la datorie, a declarat pentru Radio Chișinău șefa serviciului de presă al Departamentului situațiilor excepționale, Liliana Pușcașu.

”Începând cu luna septembrie, acest monument urmează deja să fie construit, în așa fel ca de ziua României să fie dat în exploatare. Va fi stelă, va fi o cruce, de asemenea, urmează să fie defrișată o suprafață de pădure, întrucât va fi arătat traseul unde a căzut echipajul”, a declarat Liliana Pușcașu.

Proiectul SMURD 2 a fost discutat în cadrul unei întâlniri la București a șefului Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale de la Chișinău, Mihail Harabagiu, cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne din România, Raed Arafat.

De la lansarea proiectului în Republica Moldova au avut loc peste 8000 de intervenții terestre ale celor două echipaje SMURD din orașele Bălți și Cahul, pentru acordarea primului ajutor calificat, iar elicopterul de la Iași a avut 23 de intervenții. Până la sfârșitul acestui an, ar urma să se deschidă un nou centru SMURD la Edineț și un dispecerat integrat la Comrat, în  Regiunea Găgăuză.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău