SMURD România, 30 de ani de activitate și de 6 ani în Republica Moldova

  • 25 Septembrie 2020 19:35
SMURD România, 30 de ani de activitate și de 6 ani în Republica Moldova

SMURD România, care a împlinit anul acesta 30 de ani de activitate, a început în 1990 prin experimentarea unui sistem de urgență care funcționa și în alte state europene și avea la bază transferul unui echipaj medical la locul unde era pacientul aflat în stare critică.

ISU Mureș anunță, vineri, că se împlinesc 30 de ani de la înființarea Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare în România.

„Sunt 30 de ani de când, prin eforturi mari, s-a reușit , de când cetățenii declarau că sunt, cuvinte mari pentru anii ’90. Serviciul nou înființat, aducea România pe harta lumii alături de țări ca Franța, Germania, Luxemburg, Belgia, Finlanda, Danemarca, SUA, Canada etc. Pe parcursul a 30 de ani, serviciul SMURD s-a îmbunătățit și dezvoltat continuu. Acum SMURD-ul este o emblemă a Ministerului Afacerilor Interne și un model pe care multe țări încearcă să-l adopte”, au transmis reprezentanții ISU Mureș, potrivit infoprut.ro.

De fapt, SMURD-ul s-a „născut” la Târgu-Mureș, experimentarea sistemului de urgență începând sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, în septembrie 1990. Atunci a funționat doar cu personal voluntar. Echipajul care se deplasa pentru acordarea asistenței medicale de urgență era condus de un medic de anestezie și terapie intensive și de medicină de urgență.

Noul serviciu, numit SMUR – Serviciul Mobil de Urgență și Reanimare, avea în dotare o singură mașină echipată pentru intervenție rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul. Acest lucru era asigurat atunci de o autosanitară a Serviciului de Ambulanță.

SMUR a primit prima ambulanță de reanimare în anul 1991, sub forma unei donații din Germania, iar șoferii ambulanței SMUR erau studenți ai Facultății de Medicină, medici sau voluntari ai Crucii Roșii din Târgu Mureș.

În anul 1993, SMURD a început să se dezvolte prin crearea camerei de reanimare în cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, în vederea continuării îngrijirii pacienților în stare gravă aduși de SMUR sau sosiți cu alte mijloace la spital, până la preluarea acestora de diferite secții ale spitalului. Noua cameră de reanimare a început să funcționeze cu medicii, asistenții și voluntarii ce lucrau în cadrul echipajelor din faza prespitalicească, iar mortalitatea în cadrul Serviciului de Primiri Urgență al Spitalului Județean Mureș a fost redusă cu aproximativ 50 la sută.

Tot în anul 1993 au apărut primele modele, preluate după cel din Târgu Mureș, la Oradea și Sibiu. „Serviciul de Urgență”” a fost amplasat în curtea Spitalului Clinic Județean Mureș și a început să funcționeze în 31 iulie 1994.

În anii 1995 și 1996 s-a continuat dezvoltarea sistemului, punându-se accent în mod deosebit pe instruirea și pregătirea medicilor și a asistenților veniți din diferite regiuni ale României, în anul 1998 numărul specialiștilor instruiți depășind 300.

În octombrie 1996, președintele a promulgat Legea 121 a Corpului Pompierilor Militari, pentru prima dată în România fiind specificat faptul că pompierii militari au ca atribuții și acordarea asistenței medicale de urgență și descarcerarea.

În anul 1999 s-a introdus în dotarea permanentă a SMURD un elicopter tip Allouette III, iar după doi ani s-a deschis primul dispecerat integrat 112 care deservește Pompierii, Poliția, Ambulanța și SMURD.

SMURD nu a funcționat niciodată ca serviciu privat.

Proiectul SMURD a fost demarat și în Republica Moldova, în anul 2014, când a fost semnat Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, privind ajutorul reciproc pentru intervențiile transfrontaliere în caz de urgențe medicale, care a contribuit la îmbunătățirea serviciilor de urgență publică în zona transfrontalieră, inclusiv crearea unei infrastructuri de frontieră pentru intervențiile transfrontaliere aero-medicale.

De la începutul acestui an, SMURD România a efectuat 19 operațiuni aero-medicale realizate pentru cetățenii Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău