Smartwatch pentru copii, care poate fura și modifica date personale, retras de pe piață de Comisia Europeană

  • 07 Februarie 2019 08:57
Smartwatch pentru copii, care poate fura și modifica date personale, retras de pe piață de Comisia Europeană

Autoritățile Uniunii Europene (UE) au emis un ordin de retragere de la comercializare a ceasului inteligent Safe-KID-One destinat copiilor, comercializat de către o companie din Germania, pe motive de securitate sau confidențialitate, această decizie fiind o premieră la nivelul Executivului comunitar, notează blogul din România al producătorului de soluții de securitate Eset.

Potrivit sursei citate, gadget-ul comercializat de compania germană Enox Group este vândut ca un "smartwatch de înaltă tehnologie pentru protejarea și supravegherea prin SIM/GPS a copiilor". De asemenea, ceasul este dotat cu o serie de caracteristici, inclusiv un tracker GPS, un difuzor și un microfon, precum și funcții de apel și SMS.

"Aplicația mobilă care însoțește gadget-ul are o comunicare necriptată cu serverul sau de backend, iar acesta permite acces neautorizat la date. În consecință, date precum istoricul locațiilor, numerele de telefon, numărul de serie pot fi cu ușurință preluate și modificate. Un utilizator rău intenționat poate să trimită comenzi unui ceas, să-l facă să apeleze orice număr își dorește, poate comunica cu copilul care poartă dispozitivul sau îl poate localiza prin intermediul GPS-ului", se arată în Ordinul de retragere din RAPEX (Rapid Alert System for Non-Food Products), un sistem utilizat de țările din UE și din Spațiul Economic European (SEE) pentru schimbul rapid de informații privind produsele nealimentare periculoase.

În descrierea produsului se precizează că terminalul vine cu o aplicație mobilă dedicată, disponibilă atât pentru sistemul iOS, cât și pentru Android, pe care părinții o pot folosi pentru a-și localiza copiii "cu o precizie de aproape un metru'', dar și pentru a înregistra și a vedea deplasările lor într-un anumit interval. Tot din fișa produsului reiese că utilizatorul poate "desena" un "gard virtual" în jurul copilului, iar dacă minorul părăsește perimetrul, părintele va fi informat sau avertizat imediat.

"Cu toate acestea, Comisia Europeană a concluzionat că partea de securitate a acestui gadget lasă mult de dorit, nivelul de risc asociat ceasului fiind 'serios'. Brațul executiv al UE a descoperit că Safe-KID-One contravine cu Directiva privind echipamentele radio (2014/53/EU), impunând astfel autorităților publice din Europa retragerea de pe piață a acestui dispozitiv de la utilizatorii finali", menționează blogul Eset România.

În replică la decizia forului european, un reprezentant al producătorului, citat de The Register, susține că dispozitivul a trecut printr-un test al Agenției Federale a Rețelelor din Germania. "Acest anunț RAPEX se bazează pe un test efectuat în Islanda. Considerăm că acest test a fost exagerat - nu este rezonabil, concret sau corect - fie a existat la mijloc o neînțelegere sau a fost evaluat produsul greșit (...)", a declarat compania.

La jumătatea lunii octombrie 2018, mai multe asociații americane din domeniul protecției copilului, protejării drepturilor consumatorilor și protecției vieții private avertizau că gadgeturile inteligente, concepute pentru a-i ajuta pe părinți să-și supravegheze copiii, sunt problematice în ceea ce privește securitatea și respectul vieții private a minorilor.

Astfel, asociațiile susțineau că, în loc să-i protejeze pe copii, ceasurile inteligente i-ar putea face vulnerabili în fața pirateriei sau a criminalității informatice. ''Venind în sprijinul dorinței părinților de a-și proteja copiii, aceste ceasuri inteligente, în realitate, îi pun în pericol pe cei mici'', a afirmat, într-un comunicat de presă, citat de AFP, Josh Golin, de la asociația ''O copilărie fără publicitate''.

Germania a introdus o interdicție totală a smartwatch-urilor pentru copii, la sfârșitul anului 2017, din cauza îngrijorării că aceste dispozitive ar putea fi utilizate în scopuri de spionaj. În iunie 2018, preocupările legate de securitate și confidențialitate au determinat marii retaileri online să renunțe la vânzarea unei familii de jucării numite CloudPets, se scrie pe blogul din România al Eset.

 

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău